Skip to main content

Υψηλότερο πλεόνασμα ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οι θεσμοί

H απαίτηση για υψηλότερο πλεόνασμα υπάρχει στο έγγραφο που έστειλαν χθες οι θεσμοί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πλεόνασμα ύψους 0,75% ζητούν οι θεσμοί, υψηλότερο από το 0,5% που προβλέπεται στο μνημόνιο, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη για την ελληνική κυβέρνηση.

Οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι θα πάρει μέτρα, αν δεν πετύχει τον δικό της στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι υψηλότερος από αυτόν του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινής η απαίτηση για υψηλότερο πλεόνασμα υπάρχει στο έγγραφο που έστειλαν χθες οι θεσμοί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και απορρέει από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι και μετά τη χορήγηση του βοηθήματος στους συνταξιούχους θα πετύχει πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες και η απόφαση για το «ξεπάγωμα» ή μη των μέτρων θα ληφθεί στο Euroworking Group (EWG) της 12ης Ιανουαρίου. Μέχρι τότε θα υπάρχει μια διαδικασία διαρκούς ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το θέμα που έχει ανακύψει.

Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι η παροχή προς τους συνταξιούχους είναι έκτακτη και εφάπαξ ότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα είναι μόνο για το 2017.

Στην περίπτωση που καταγραφεί  απόκλιση από το πρωτογενές πλεόνασμα επί του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει τις παροχές, (το 0,75% του ΑΕΠ), τότε θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα και επιπλέον έχουν ζητήσει στο μέλλον όταν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα τηρούνται τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών και τα οποία αποτυπώνονται στο μνημόνιο.