Skip to main content

Οι Ρώσοι τουρίστες αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στη Θεσσαλονίκη

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα η ικανοποίηση των επισκεπτών της πόλης. Θετική αποδοχή η πρωτοβουλία για το Thessbrunch. Δηλώσεις Μπουτάρη και Πατουλίδου.

Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης συνέχισαν το 2017 να "κερδίζουν" σε πληρότητες, χωρίς όμως να επιτυγχάνουν την αύξηση αυτή να την "κεφαλαιοποιήσουν" σε έσοδα, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018 είχαν μία μείωση της τάξης περίπου του 6% στις πληρότητες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως παρουσιάστηκε από την έρευνα της  GBR Consulting που έγινε για την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το 2017 τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είχαν μέση πληρότητα που έφθασε το 70,8%, έναντι του 68,6% του 2016, δηλαδή αυξημένη κατά 3,3%.

Ωστόσο, επειδή υστερεί το corporate κομμάτι των επισκεπτών, δηλαδή των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, οι τιμές στα ξενοδοχειακά καταλύματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα παρά την αύξηση στη μέση τιμή του δωματίου κατά 5,8%. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή του δωματίου στα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται μεταξύ 65- 78 ευρώ/διανυκτέρευση.

Παρουσιάζοντας την έρευνα ο κ Stefan Merkenhof της GBR Consulting είπε ότι βάσει διανυκτερεύσεων, στις τρεις πρώτες θέσεις των αλλοδαπών τουριστών, βρέθηκαν οι Κύπριοι (+1%), οι Τούρκοι (+8%) και οι Αμερικανοί (+20), ενώ ανοδικά κινήθηκε το Ισραήλ που μπήκε στις top ten αγορές καταλαμβάνοντας μάλιστα την 4η θέση, ενώ μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν και στις αφίξεις και διανυκτερεύσεις τουριστών από τη Ρουμανία και τη Γερμανία.

Η μέση ημερήσια δαπάνη των τουριστών που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, ήταν 70 ευρώ, ενώ τα περισσότερα δαπανούν οι Ρώσοι, με 92,14 ευρώ/ημέρα, δεύτεροι έρχονται οι Κύπριοι με 79 ευρώ και τρίτοι οι Τούρκοι με 77,83 ευρώ. Όπως όμως τονίσθηκε οι δαπάνες τόσο των Τούρκων, όσο και των Ρώσων, έχουν μειωθεί λόγω της κάμψης των εθνικών τους νομισμάτων.

Εκείνοι που πλέον έχουν ανεβεί όσον αφορά τις δαπάνες που κάνουν, είναι οι Βαλκάνιοι τουρίστες, καθώς βελτιώθηκαν οι οικονομίες των χωρών τους και έχει διευρυνθεί η μεσαία τάξη στα άλλοτε κομμουνιστικά κράτη της Βαλκανικής, που πέρασαν από μία περίπου 25ετή περίοδο προσαρμογής στην οικονομία της αγοράς.

Αυτό που επεσήμανε ο κ. Merkenhof, είναι ότι παρά την μικρή πτώση στην συνολική ικανοποίηση των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης λόγω της αύξησης των τιμών στα ξενοδοχεία, τα ποσοστά ικανοποίησης παραμένουν πολύ υψηλά(βαθμολογήθηκε με 8), ενώ την υψηλότερη βαθμολογία ( μέσος όρος 8) συγκέντρωσαν η διασκέδαση, η συμπεριφορά των κατοίκων και ο πολιτισμός, ενώ τη χαμηλότερη πήραν η ηχορύπανση, οι πλατείες και τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και η δημόσια καθαριότητα.

Η έρευνα έδειξε ότι ένα νέο project, παιδί της Ένωσης Ξενοδόχων, το Thessbrunch, αξιολογήθηκε πολύ υψηλά από τους επισκέπτες με 8,1 και με 8,2 από τις νεαρές ηλικίες, ενώ την πρωτοβουλία γνωρίζουν περισσότερο οι αλλοδαποί που διαμένουν στα ξενοδοχεία υψηλής κατηγορίας και οι Έλληνες επισκέπτες.

Τους προβληματισμούς του κλάδου μετέφερε ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος, που είπε ότι η δημιουργία hostels, μικρών καταλυμάτων αλλά και το Αirbnb, προσθέτουν κλίνες και μειώνουν τα περιθώρια αύξησης τιμών από τα ξενοδοχεία.

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αριστοτέλης Θωμόπουλος όπως και ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, τόνισαν ότι το επίπεδο των τιμών, που κρίνεται χαμηλό, συνδέεται με το είδος των επισκεπτών που προσελκύει η πόλη, που έχει λόγω κρίσης στραφεί κυρίως στο leisure γιατί έχει ατονίσει το corporate.

Μάλιστα ο κ. Θωμόπουλος πρόσθεσε ότι η πτώση στις πληρότητες του πρώτου τριμήνου, πιθανότατα δεν οφείλεται μόνο στα έργα που γίνονταν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" και τα αίτια θα πρέπει να διερευνηθούν.

Την εκδήλωση της ΕΞΘ παρακολούθησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του ΟΤΘ αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας.

Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι οι φορείς τουρισμού της πόλης πρέπει να διεκδικήσουν την απόδοση στους ξενοδόχους και τον Τουρισμό της Θεσσαλονίκης, τα έσοδα από το τέλος διανυκτέρευσης, που τώρα "πηγαίνουν στο κρατικό κουβά".

Επίσης, πρότεινε την κατάθεση στο υπουργείο Πολιτισμού κοινής πρότασης των φορέων, για επιμήκυνση των ωρών λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και την ανάληψη της διαχείρισής τους από τους Δήμους. "Ακόμη ψάχνουν να δούνε που πήγαν τα χρήματα από το σκάνδαλο με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, τα καταστήματα στα μουσεία μπορούν να τα αναλάβουν οι Δήμοι αλλά φυσικά και την καθαριότητα και τη φροντίδα των αρχαιολογικών χώρων", τόνισε.

Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε στις νέες δράσεις του Οργανισμού Τουρισμού για την προβολή της Θεσσαλονίκης, τη συνεργασία του ΟΤΘ με τους φορείς του κλάδου ενώ εξέφρασε την ελπίδα για να υπάρξει και φέτος, τελικά, ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης με τις Σποράδες.

Οι ξενοδόχοι που στηρίζουν τον Οργανισμό προσωρινά και σε ότι αφορά το μάρκετινγκ, βλέπουν βελτίωση στη λειτουργία του ΟΤΘ, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Μανδρίνος, από το ΄0΄, βαθμολογείται πλέον με '5', ενώ επέμεινε ότι πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η προβολή του τόπου και όχι η πολιτική προβολή της διοικούντων.

Ο κ. Θάνος δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζεται αδύναμη σε εισπράξεις και σε προστιθέμενη αξία, όταν είναι πρώτη σε εισροή τουριστών και δεύτερη σε αριθμό διανυκτερεύσεων.

Στην προοπτική της τουριστικής Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο κ. Πέγκας, λέγοντας μάλιστα ότι πολύ πιθανή είναι η επιστροφή της Lufthansa στο "Μακεδονία", μετά από 17 χρόνια, ενώ σημαντικό είναι το άνοιγμα που γίνεται στις αραβικές χώρες, με τις αεροπορικές Qatar Airways και flydubai.