Skip to main content

Υπουργός Brexit: Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των υπηκόων της ΕΕ

Επιθυμούμε κάτι πλησίον ή παρόμοιο με τα δικαιώματα διαμονής και πρόσβασης στις κοινωνικές δομές από τα οποία επωφελούνται οι Βρετανοί πολίτες, δήλωσε

Tο Λονδίνο σκοπεύει να σεβαστεί τα δικαιώματα των 3 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στη Βρετανία, μετά την έναρξη της διαδικασίας της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Μπρατισλάβα με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Για τους πολίτες της ΕΕ «επιθυμούμε κάτι πλησίον ή παρόμοιο» με τα δικαιώματα διαμονής και πρόσβασης στις κοινωνικές δομές από τα οποία επωφελούνται οι Βρετανοί πολίτες, δήλωσε ο Ντέιβις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όμως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ μας, και τα 28» κράτη μέλη της ΕΕ, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας σημείωσε από την πλευρά του ότι «ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες» των διαπραγματεύσεων.

Το μέλλον των 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας που ξεκίνησε στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit. Η πλειονότητα εξ αυτών προέρχεται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία και κυρίως η Πολωνία και ζητά τα δικαιώματά της να προστατευθούν παρά το Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Βουλή των Λόρδων τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης του νομοσχεδίου για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit, σε ό,τι αφορά το δικαίωμα προστασίας των περίπου τριών εκατομμυρίων υπηκόων των κρατών - μελών της Ε.Ε. που ζουν στην Βρετανία (δείτε αναλυτικότερα εδώ).