Skip to main content

Υπουργείο Πολιτισμού: Έκτακτη επιχορήγηση προς το ΚΘΒΕ

Μετά την απόφαση των ηθοποιών και των εργαζομένων στο Θέατρο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων

Την εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης προς το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), μαζί με την τακτική επιχορήγηση εντός του Ιανουαρίου, για την κάλυψη των αναγκών του, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την απόφαση των ηθοποιών και των εργαζομένων στο Θέατρο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων (δείτε εδώ).

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και σύσσωμη η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΚΘΒΕ είναι ένας σημαντικότατος καλλιτεχνικός οργανισμός της χώρας που προσφέρει, δεκαετίες τώρα, υψηλής ποιότητας πολιτιστικό έργο, όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της χώρας. Θέατρο ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και σημείο αναφοράς εντός και εκτός Ελλάδας.

Στόχος μας και φιλοδοξία μας είναι όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να αναβαθμιστεί απαντώντας στις νέες πολιτιστικές και αισθητικές αναζητήσεις της εποχής. Η σημερινή διοίκηση του υπουργείου έρχεται να επωμιστεί το βάρος ενός μεγάλου χρέους του θεάτρου που δημιουργήθηκε για γνωστούς λίγο - πολύ λόγους. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε αρκετούς εποπτευόμενους φορείς. Φιλοδοξία μας είναι η εξυγίανση των οικονομικών των φορέων αυτών έτσι ώστε να επιτελούν απρόσκοπτα και δημιουργικά το καλλιτεχνικό τους έργο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεσμεύεται να βρει λύση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του Θεάτρου, εκφράζοντας την «αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και τον σεβασμό μας για το ότι συνεχίζουν το έργο τους κάτω από αντίξοες συνθήκες και ειδικά προς τους ηθοποιούς που ανεβαίνουν στη σκηνή και τιμούν την Τέχνη τους ποιώντας ήθος».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς πρόκειται να επισκεφθεί το ΚΘΒΕ. «Επιζητούμε τη συνεργασία και τον διάλογο με τη διοίκηση του Θεάτρου και τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του οργανισμού από κοινού. Αυτό με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στους εργαζόμενους να διεκδικούν το δίκαιό τους με όποιο τρόπο αυτοί κρίνουν», επισημαίνει η ανακοίνωση