Σάββατο 26 Μαΐου 2018
x

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΘ

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας είχε ως θέμα την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ

Σύσκεψη για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Α. Μαυρομμάτη και τον πρόεδρο της Επιτροπής ΜΕΘ του ΚΕΣΥ, Σ. Ζακυνθινό, παρουσία και του Παύλου Πολάκη.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, την αύξηση της χωρητικότητας του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΕΝΝ και τον περιορισμό του φαινομένου της λίστας αναμονής σε περιόδους έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης, αναμένεται να ολοκληρώσει η διαδικασία πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει παραδοθεί στον υπουργό συγκεκριμένη πρόταση, έτσι ώστε, για πρώτη φορά, να διατυπωθούν κατευθυντήριες οδηγίες και κριτήρια για την εισαγωγή, αλλά και τον χρόνο παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και συστηματικής επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η προτεραιοποίηση θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και με στόχο τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, τη «θωράκιση» του συστήματος εισαγωγής ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και την ορθή διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας, συνολικότερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ είναι 125, ενώ πέρυσι (την αντίστοιχη περίοδο) ανέρχονταν σε 200.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ