Skip to main content

«Υπόθεση Βόλβης»: Δήμος Θέρμης κατά Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης

Τι αναφέρει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης, που καλεί τους Επιθεωρητές ή να βγάλουν οριστικό πόρισμα ή να ανακαλέσουν την ενδιάμεση έκθεση.

Δηκτική απάντηση στο πόρισμα (ενδιάμεση έκθεση) του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που καλεί το Δήμο Θέρμης να συμμορφωθεί σε συγκεκριμένα ζητήματα για την περίφημη υπόθεση των συμπληρωματικών συμβάσεων για τις επεκτάσεις σχεδίων πόλης («υπόθεση Βόλβης», όπως είναι γνωστή), δίνει με απόφασή του στις 21 Ιουνίου 2016 ο Δήμος Θέρμης. (Διαβάστε την απόφαση εδώ)

Στην ουσία ο Δήμος Θέρμης εγκαλεί τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για το πόρισμά τους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι αδύνατο να υπάρξει «συμμόρφωση» όπως τη ζητούν, διότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρότατες συνέπειες για τα συμφέροντα του Δήμου και του Ελληνικού Δημοσίου.

Μάλιστα, ο Δήμος ζητεί δια της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είτε να εκδώσει οριστική έκθεση ελέγχου αναγνωρίζοντας πως διαπιστώνει τη συμμόρφωση του Δήμου προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ή αλλιώς να ανακαλέσει την ενδιάμεση έκθεση ελέγχου. Και συν τοις άλλοις καταθέτει όλο το σκεπτικό του και φυσικά τη συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης!

Η «υπόθεση Βόλβης» εξελίσσεται με αυτό τον τρόπο σε ένα από τα μεγαλύτερα σίριαλ, με άγνωστη κατάληξη, αφού τα δεδομένα μέχρι σήμερα στις πολυετείς δικαστικές διαμάχες, έχουν ως εξής: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα από το 2011, οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώνουν ότι δήμοι δε συμμορφώθηκαν, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης δεν βρίσκει λόγο για απαγγελία κατηγοριών σε βάρος αιρετών και υπαλλήλων για το σκέλος που αφορά στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στο Δήμο Βόλβης και τα πρόστιμα από την ΕΕ είναι στο... δρόμο.

Ποιος φταίει; Δύσκολο να πει κάποιος. Για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα. Για εμάς μάλλον κανείς... Ή σωστότερα, για την κάθε δική μας πλευρά ή άλλη...

Σε μια τόσο δαιδαλώδη υπόθεση ακόμη και οι δικαστικές αποφάσεις συγκρούονται μεταξύ τους, ακόμη και τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν αντιφάσεις, ακόμη και οι υπερασπιστικές γραμμές των πρωταγωνιστών αλλού ταυτίζονται, αλλού συγκρούονται και κανείς δε γνωρίζει που θα καθίσει η... μπίλια.

Το σημαντικό στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Θέρμης είναι, πέρα από την περιγραφή των συνεπειών που θα υπάρξουν εάν ο Δήμος «συμμορφωθεί» με τις παρατηρήσεις των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, και οι σαφέστατες αιχμές ότι με τις παρατηρήσεις τους οι ελεγκτές ακολουθούν την υπερασπιστική γραμμή της αναδόχου εταιρίας, με την οποία άλλωστε είναι στα δικαστήρια ο Δήμος!

Χαρακτηριστική είναι η φράση: Η ενδιάμεση έκθεση των Επιθεωρητών εκδόθηκε ενσυνείδητα στη διάρκεια πολλαπλής εκκρεμοδικίας ανάμεσα στην ανάδοχο εταιρία από τη μια και στο Δήμο Θέρμης και το Ελληνικό Δημόσιο από την άλλη, προσφέροντας όπλα στην αντίδικο και βλάπτοντας σοβαρά το δημόσιο συμφέρον!

Οι Επιθεωρητές ζήτησαν από το Δήμο να συνταχθεί «τακτοποιητικός συγκριτικός πίνακας», να επαναληφθεί μια απόφαση της 14ης Ιανουαρίου του 2013 από τη διευθύνουσα υπηρεσία περί ανάκλησης συμβατικών αμοιβών, προκειμένου να απαλειφθεί από αυτή η μνεία «Εντολή Δημάρχου» και να υποδειχτεί στην ανάδοχο η ορθή διαδικασία ένστασης κατά της απόφασης.

Ο Δήμος Θέρμης απαντά ότι αυτό είναι αδύνατο (υπάρχει αντίφαση προτάσεων), παράνομο (οι πράξεις που θα εκδοθούν θα άρουν ουσιαστικά την απόφαση συμμόρφωσης του Δήμου προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δε θα έχουν νόμιμη βάση κατά το εθνικό δίκαιο) και επίσης θα στοιχειοθετηθούν σωρευτικές και αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, επειδή «θα ζημιώσουν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου προς όφελος της κακόπιστης αναδόχου». Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, ο Δήμος Θέρμης τονίζει ότι θα επέλθει αποδυνάμωση αν όχι εξαφάνιση της νόμιμης βάσης για την αναζήτηση από το Δήμο των καταβληθέντων στην ανάδοχο ποσών, αλλά και μετακύληση του προστίμου από το Δημόσιο στο Δήμο...

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο ανάδοχος, όπως λέει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχασε όλες τις βασικές δίκες.

Ο Δήμος Θέρμης χρησιμοποιεί μάλιστα πολύ σκληρή γλώσσα σημειώνοντας για τους Επιθεωρητές ότι «χρησιμοποιούν το κύρος του αξιώματος που τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία για να πιέσουν υπαλλήλους και αιρετούς (καταλογίζοντας προσωπικές ευθύνες)» ώστε να ανακαλέσουν μόνοι τους διοικητικές πράξεις που το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης διατήρησε σε ισχύ, απορρίπτοντας τις αιτήσεις ακύρωσης και τις προσφυγές της αναδόχου (αποφάσεις 805, 806, 807 και 836 του 2016).

Τυχόν ανάκληση, λέει ο Δήμος, θα δικαίωνε την ανάδοχο και θα ακύρωνε τη συμμόρφωση του Δήμου προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα, ο Δήμος τονίζει ότι εάν κάνει όσα λένε οι Επιθεωρητές θα παραβιάσει και το εθνικό δίκαιο. Τους καταλογίζει μάλιστα ότι «έλεγξαν τη συμμόρφωση αποσπασματικά και άσχετα με το αποτέλεσμα», ενώ αφήνει μομφές ότι ακολουθούν την ίδια «γραμμή» με την ανάδοχο εταιρία. Το ίδιο κάνει και για το νομικό σύμβουλο του Δήμου Βόλβης.

Ακόμη πιο βαριά είναι η έκφραση ότι «Σε απιστία ή άλλη συναφή κακουργηματική πράξη ωθούν οι προτάσεις των Επιθεωρητών», διότι όπως πάντα αναφέρεται στην απόφαση του Δήμου, θα ωφεληθεί η ανάδοχος και θα βλαφθούν ο Δήμος και το Ελληνικό Δημόσιο, τελεσίδικες αποφάσεις απόρριψης προσφυγών της αναδόχου θα είναι στον αέρα και θα πρέπει να ξαναμπεί σε διαδικασία συμμόρφωσης ο Δήμος προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ θεωρείται ότι έχει ήδη συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα το πρόστιμο κατά της Ελλάδας να είναι αναπόφευκτο.

Συμπερασματικά... μύλος.