Skip to main content

Υπόθεση «Ερμής»: Ένοχοι οι τρεις για τις μίζες επί Τσοχατζόπουλου

Ένοχοι κρίθηκαν οι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης για τις μίζες στην υπόθεση «Ερμής 2» - Οι συνήγοροι ζήτησαν ως ελαφρυντικό τον πρότερο έντιμο βίο

Ένοχοι κηρύχθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι τρεις κατηγορούμενοι της υπόθεσης με τις μίζες για τα συστήματα τηλεπικοινωνιών του Στρατού «Ερμής 2», επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Με την κατηγορία της άμεσης συνέργιας σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, στο εδώλιο κάθονται ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην διευθυντής Εξοπλισμών, ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών και ο Νίκος Λεονταρίτης, στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών. Ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται ακόμη με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Σημειώνεται ότι οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.

Οι συνήγοροι του Γιάννη Σμπώκου και του Αντώνη Κάντα, Νίκος Τσώλης και Γιάννης Μαντζουράνης, αντιστοίχως, ζήτησαν από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου εντίμου βίου.

Ειδικά για τον Αντώνη Κάντα, τονίστηκε ιδιαίτερα η επιστροφή των 11,4 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο από τους προσωπικούς του λογαριασμούς, καθώς και οι αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ενώπιον του ανακριτή, με ποσά και ονόματα που ήταν «στο απυρόβλητο» μέχρι τότε. Με άλλα λόγια, ζητήθηκε από το δικαστήριο η αναγνώριση της ειλικρινούς προσπάθειας του να άρει τις συνέπειες των πράξεών του, καθώς και η αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.