Skip to main content

Επίσημα υποψήφιος Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Γιάννης Μουζάλας

Ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Την υποψηφιότητα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, για τη θέση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε πρέσβεις και εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αθήνα.

Κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος εξήρε την προσωπικότητα και την αγωνιστικότητα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, «προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών, τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε όλους τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου, πρωτίστως, του Συμβουλίου της Ευρώπης». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, πως θεωρεί την υποψηφιότητα Μουζάλα, ως υποψηφιότητα υψηλού ηθικού και πολιτικού συμβολισμού.

Ο κ. Μουζάλας, στην τοποθέτησή του, εστίασε στη σημασία του ρόλου του Επιτρόπου ως ενεργού προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπογράμμισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να απασχολούν μόνο πολιτικούς και κυβερνώντες, αλλά πρέπει να είναι θέμα ολόκληρης της κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας. Τόνισε επίσης την ανάγκη, χτίζοντας στο έργο που έχει ήδη επιτευχθεί, να δοθεί νέα πνοή στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αναβαθμισθούν οι στόχοι και προτεραιότητες ενός θεσμού που προασπίζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες.

Στην παρουσίαση της υποψηφιότητας συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μ. Γιαννακάκη.

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο ορισμένοι εκ των παρισταμένων πρέσβεων, οι οποίοι εκφράσθηκαν θετικά για την ελληνική υποψηφιότητα.