Skip to main content

Υποψίες ότι ο μακελάρης του Μάντσεστερ ήταν μέλος ευρύτερου δικτύου

Στο επίκεντρο των ερευνών της αστυνομίας οι επαφές που είχε ο Σαλμάν Αμπέντι στο Μάντσεστερ - Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βομβιστής είχε υποστήριξη.

Στο ενδεχόμενο ο Σαλμάν Αμπέντι, ο μακελάρης του Μάντσεστερ, να ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τρομοκρατίας αλλά και στους πραγματικούς σκοπούς της πρόσφατης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Λιβύη επικεντρώνουν την έρευνά τους οι αστυνομικές αρχές της Βρετανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πατέρας ήταν μέλος της Αλ Κάιντα από το 1994.

Ο πατέρας του Σαλμάν Αμπέντι δήλωσε από την Τρίπολη ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γιο του για τελευταία φορά περίπου πέντε μέρες πριν και «όλα ήταν φυσιολογικά».

Ο Αμπέντι, ο οποίος κρατείται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Τρίπολη, δήλωσε ότι ο γιος του Σαλμάν είπε στην οικογένειά του ότι θα πήγαινε για προσκύνημα στην Μέκκα.

«Μίλησα μαζί του περίπου πριν πέντε μέρες... δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, όλα ήταν φυσιολογικά», τόνισε, προσθέτοντας πως είναι σίγουρος ότι ο γιος του δεν υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους. «Ο Σαλμάν δεν ήταν μέλος σε καμία οργάνωση», είπε.

«Η οικογένεια είναι σε σύγχυση καθώς ο Σαλμάν δεν είχε αυτή την ιδεολογία, δεν υποστήριζε αυτές τις πεποιθήσεις», επισήμανε. «Καταδικάζουμε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων, αθώων ανθρώπων», κατέληξε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και δηλώσεις ενός στενού φίλου της οικογένειας, ο οποίος ωστόσο διατήρησε την ανωνυμία του, ο 22χρονος Σαλμάν δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με την οικογένειά του, η οποία προσπάθησε πολλές φορές να τον πείσει να επιστρέψει στη Λιβύη, αλλά δίχως επιτυχία.

Στο επίκεντρο των ερευνών της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κοινότητας από τη Λιβύη, που ζουν στην πόλη.

Οι αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης φύσης της επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις.

«Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ.

Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας, είναι ενδεχόμενο να παραμένει ελεύθερος, ενώ με την κινητοποίηση του στρατού εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας.