Skip to main content

Υπολειτουργούν οι δομές διαχείρισης σκουπιδιών της Κ. Μακεδονίας

Οι απολύσεις 72 συμβασιούχων έχουν ήδη επιπτώσεις, ενώ απειλούνται να βρεθούν στο δρόμο άλλοι περίπου 100 οχταμηνίτες του ΦΟΔΣΑ.

Η υποστελέχωση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας απειλεί τη λειτουργία των δομών διαχείρισης των σκουπιδιών. Κίνδυνος να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων της Κεντρικής Μακεδονίας δε φαίνεται να υπάρχει, όμως πιθανώς να απαιτηθούν ανακλήσεις αδειών των υπαλλήλων του ΦΟΔΣΑ και πάντως αμέσως μετά τις γιορτές το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται και τότε ο κίνδυνος θα είναι υπαρκτός.

Αυτό τουλάχιστον τονίζουν οι εργαζόμενοι, που είδαν αφενός τους 72 συμβασιούχους συναδέλφους τους να μένουν στο δρόμο και να χάνουν μάλιστα και τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει, ενώ την ίδια μοίρα φοβούνται ότι θα έχουν άλλοι περίπου 100 συμβασιούχοι οχτώ μηνών, για τους οποίους η παράταση σύμβασης για το 2017 είναι στον... αέρα.

Οι 72 συμβασιούχοι

Από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι 72 συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν και ζητούσαν την ανάκληση των απολύσεών τους.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δούλεψαν για δυο χρόνια στον ΦΟΔΣΑ και πλέον δεν ήταν δυνατή (σύμφωνα με τη νομική γνωμοδότηση) η παράταση των συμβάσεών τους για πάνω από 24 μήνες.

Χτες οι συμβασιούχοι έπαιξαν το τελευταίο τους χαρτί στα δικαστήρια, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να επιστρέψουν στις δουλειές τους, αλλά το δικαστήριο δεν τους δικαίωσε.

Πλέον ο ΦΟΔΣΑ καλείται να λειτουργήσει με 72 εργαζόμενους λιγότερους. Οι συμβασιούχοι λένε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να γίνει η κύρια αγωγή.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι ήδη θα αρχίσει να δημιουργείται πρόβλημα από την απουσία των 72 συμβασιούχων σε μια σειρά από δομές και ειδικά σε τέσσερις περιφερειακούς ΧΥΤΑ (Σερρών, Κιλκίς, Πολυγύρου, Ανθεμούντα), αλλά και στο βιολογικό καθαρισμό του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη, όπως είχαν δηλώσει και στη Voria.gr.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΦΟΔΣΑ, Λεόντιος Παναγιωτίδης, τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι πλέον δεν μπορούν να πάρουν τις άδειες για τις γιορτές και είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα και στην αποκομιδή και στην εναπόθεση των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ. Ο κανονισμός λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ προβλέπει 450 υπαλλήλους και πλέον απομένουν 330».

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, πάντως είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα και πως θα καλυφθούν οι όποιες ανάγκες.

Άλλοι 100

Όμως όπως προειδοποιούν οι εργαζόμενοι, αλλά και προϊστάμενοι υπηρεσιών του ΦΟΔΣΑ, στους 72 συμβασιούχους υπάρχει κίνδυνος να προστεθούν άλλοι 100!

Πρόκειται για συμβασιούχους οχταμηνίτες, οι οποίοι είχαν προσληφθεί τον Ιανουάριο του 2015 και παραμένει άγνωστο εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις δαπάνες μισθοδοσίας τους (συνήθως δεν εγκρίνονται διότι πρόκειται περί παράτασης συμβάσεων).

Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ ήδη προτίθεται να προχωρήσει σε ειδική πράξη, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν οι οχταμηνίτες, ενώ προχωράει και στην προκήρυξη θέσεων εντός του Ιανουαρίου (και εφόσον πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις), όμως οι εργαζόμενοι στο Φορέα φοβούνται πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ακόμη κι αν αυτές πάνε κατ' ευχήν, θα προκύψει έτσι κι αλλιώς πρόβλημα για κάποιους μήνες.

Κάνουν λόγο μάλιστα για «απογύμνωση» των υπηρεσιών και για πρόβλημα στη λειτουργία περιφερειακών δομών (ΧΥΤΑ και ΣΜΑ). Οι ίδιοι σημειώνουν πως το ζήτημα της κάλυψης των κενών που δημιουργούνται από την υποστελέχωση που προκύπτει είναι δύσκολο να κλείσει και πάντως θα παραμείνει ανοιχτό, ελλοχεύοντας κινδύνους για τη λειτουργία των δομών διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλά και για την αποκομιδή.

Με έγγραφό του ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Διάθεσης Στερεών Αποβλήτων του ΦΟΔΣΑ, Κωνσταντίνος Αλιβάνης, ενημερώνει τους προϊσταμένους των διευθύνσεων του Φορέα και τους εργοταξιακούς υπεύθυνους ότι πρέπει να φροντίσουν για «την απαρέγκλιτη τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας που διέπουν τα εργοτάξια, την ελάχιστη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των εργοταξίων, την προστασία των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού από τυχόν αναρμόδια άτομα και τη μέγιστη ει δυνατόν διατήρηση της ομαλότητας όσον αφορά τα προγράμματα αποκομιδής των εξυπηρετούμενων δήμων».

Μάλιστα ο κ. Αλιβάνης σημειώνει: «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην παρουσία τουλάχιστον δύο χειριστών μηχανημάτων καθ' όλη τη διάρκεια κατά την οποία οι ΧΥΤΑ παραμένουν ανοιχτοί και αποδέχονται απορρίμματα και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε είσοδος απορριμματοφόρων όταν δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Καλούνται να ενημερωθούν άμεσα οι χρήστες των ΧΥΤΑ».

Επιπτώσεις ήδη...

Σε υπόμνημα αναφέρεται η αναστολή όλων των αδειών του προσωπικού της διεύθυνσης, ενώ ανά ΧΥΤΑ περιγράφεται η κατάσταση και οι ελλείψεις ως εξής:

-ΧΥΤΑ Έδεσσας: Θα λειτουργήσει με τη μεταφορά δυο χειριστών από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

-ΧΥΤΑ Μαυροράχης: Θα απομείνει με επτά χειριστές, εκ των οποίων ένας καλύπτει τις εργασίες αποχιονισμού και οι υπόλοιποι «τη στοιχειώδη λειτουργία του χώρου». «Η Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων θα απομείνει με το ελάχιστο προσωπικό για την κάλυψη μιας βάρδιας. Τα πλεονάζοντα στραγγίσματα θα πρέπει να μεταφέρονται στη ΜΕΣ Ταγαράδων...», επισημαίνεται.

-ΧΥΤΑ Σερρών: Θα απομείνουν δυο χειριστές. Δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης της λειτουργίας του ΣΜΑ Νέας Ζίχνης και του ΧΥΤΑ Μετοχίου από προσωπικό του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, οπότε πρέπει να καλυφθεί από άλλες διευθύνσεις...

-ΧΥΤΑ Ανθεμούντα: Ο χώρος απομένει χωρίς χειριστές και θα μεταφερθούν δυο από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

-ΧΥΤΑ Πολυγύρου: Η λειτουργία του ΧΥΤΑ αναστέλλεται καθώς μένει χωρίς χειριστές και δεν μπορεί να καλυφθεί από μεταφορά προσωπικού. Τα απορρίμματα θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ Ανθεμούντα.

-ΧΥΤΑ Κιλκίς: Μένει με έναν χειριστή και θα μεταφερθεί ακόμη ένας από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, για την κάλυψη της στοιχειώδους λειτουργίας. Η λειτουργία της ΜΕΣ αναστέλλεται.