Skip to main content

Υπογράφηκε το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της ΕΥΑΘ και του ΑΠΘ (vid)

Στο πλαίσιο της συνεργασίας πρόκειται να προσφερθούν θέσεις πρακτικής στην ΕΥΑΘ για φοιτητές διαφόρων τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Συνεργασία σε επίπεδο τεχνογνωσίας, βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την κοινωνία αλλά και με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών, συνυπέγραψαν σήμερα δύο σημαντικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η ΕΥΑΘ.

Το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας υπογράφηκε από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Υποτροφίες ύψους 23.500 ευρώ

Το σύμφωνο συνεργασίας προβλέπει τη χορήγηση υποτροφιών ύψους 23.500 ευρώ ετησίως, οι οποίες θα προσφέρονται σε σπουδαστές ως εξής:

  • δύο υποτροφίες ετησίως, αξίας 7.000 ευρώ έκαστη σε φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, για μεταπτυχιακά προγράμματα συναφή με τις δραστηριότητες της ΕΥΑΘ και
  • μία υποτροφία ανά τετραετία, αξίας 9.500 ευρώ τον χρόνο, σε υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με συνολική διάρκεια τα 4 έτη για κάθε υπότροφο.

Η προκήρυξη των υποτροφιών και η επιλογή των φοιτητών θα γίνονται από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, ενώ τα θέματα των διπλωματικών εργασιών και της διδακτορικής έρευνας θα επιλέγονται με τη συμμετοχή της ΕΥΑΘ και μέρος τους θα εκπονείται υποχρεωτικά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Μήτκας, το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής πρόκειται να διαθέσει το ακαδημαϊκό του επιστημονικό δυναμικό και τις ερευνητικές ομάδες στην ΕΥΑΘ, ώστε να αξιοποιηθούν καταλλήλως, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. «Έτσι θα μπορέσουν και οι καθηγητές να ασχοληθούν απ' ευθείας με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, μια ακόμη επιδίωξη είναι η απόκτηση της χαμένου κύρους του ΑΠΘ και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης, στη σχέση του ιδρύματος με την κοινωνία. Ο κ. Μήτκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συνεργασίας και ευχήθηκε να έχει βάθος χρόνου.

Τη συνεργασία θα υλοποιήσει ακαδημαϊκό προσωπικό από τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Ακόμη, θα συνδράμουν και άτομα από τα τμήματα Νομικής και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών που μπορεί να συνδράμει σε θέματα τιμολόγησης του νερού.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ ανέφερε πως πρόκειται να προσφερθούν θέσεις πρακτικής στην ΕΥΑΘ, για να καλυφθούν από φοιτητές διαφόρων τμημάτων του ΑΠΘ. Στόχος είναι αφενός να στελεχωθεί πληρέστερα η ΕΥΑΘ και αφετέρου να αναχαιτιστεί το κύμα φυγής νέων επιστημόνων από τη χώρα.

«Το ΑΠΘ και η ΕΥΑΘ δεν θα είναι πια μόνο χωροταξικοί γείτονες, αλλά συνεργάτες», επεσήμανε ο κ. Κρεστενίτης, επικαλούμενος και την προσωπική του ιδιότητα ως ακαδημαϊκό μέλος της κοινότητας του Πανεπιστημίου, από τη θέση του διδάσκοντα.