Skip to main content

Συμφωνίες από την Παρευξείνια Τράπεζα για νέες χρηματοδοτήσεις

Οι συμφωνίες αφορούν μια δωρεά της Ρωσίας προς την Παρευξείνια Τράπεζα και τον ΟΣΕΠ και μια πίστωση της Παρευξείνιας Τράπεζας προς αλβανικό ίδρυμα.

Δύο νέες συμφωνίες χρηματοδότησης με κοινό παρανομαστή την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου (Παρευξείνια) υπογράφηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, η πρώτη τριμερής συμφωνία αφορά τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τη Ρωσική κυβέρνηση, προς την Παρευξείνια Τράπεζα και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), για την προετοιμασία επιχειρηματικών σχεδίων που θα υλοποιηθούν στην Παρευξείνια περιοχή. Η χρηματοδοτική αυτή διευκόλυνση, είναι ανοικτή και σε άλλους δωρητές.  

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαϊλί Νεμπένζια, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Γραμματείας του ΟΣΕΠ, Πρέσβης Μιχάλης Χρηστίδης και ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί.

Μετά την υπογραφή, ο  κ. Νεμπένζια δήλωσε ότι «η συνεργασία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη των περιφερειακών υποδομών και την ενίσχυση ενεργειακής απόδοσης των Παρευξείνιων περιοχών». Τόνισε ότι στόχος είναι να εδραιωθεί μια μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και ευχήθηκε το παράδειγμα αυτής της δωρεάς να ακολουθήσουν και άλλα μέλη του ΟΣΕΠ.

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για τον ΟΣΕΠ», σχολίασε ο  Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Γραμματείας του Οργανισμού, λέγοντας πως η οικονομική διευκόλυνση που δόθηκε θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών του ΟΣΕΠ. Παράλληλα, ευχαρίστησε τη Ρωσική κυβέρνηση για τη δωρεά, αλλά και την Παρευξείνια Τράπεζα για την εμπειρογνωμοσύνη της, την οποία προσέφερε για τη διεκπεραίωση της συμφωνίας. Χαρακτήρισε «κίνηση εμπιστοσύνης» τη συμφωνία και επεσήμανε ότι ο Οργανισμός θα υλοποιήσει με συνέπεια τους στόχους που έχουν τεθεί.

Από την πλευρά του και ο κ. Ντελικανλί, έδωσε τις ευχαριστίες του προς τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών αλλά και τον εκπρόσωπο του ΟΣΕΠ. «Δεχόμαστε με μεγάλη χαρά την πρώτη χρηματοδοτική διευκόλυνση που θα αξιοποιήσουμε, ώστε να επιτευχθεί το κοινό όραμα συνεργασίας για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης», σημείωσε.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά την πιστωτική γραμμή ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ από την Παρευξείνια Τράπεζα προς το αλβανικό ίδρυμα Fondi Besa Sh.A. Το τριετές δάνειο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Αλβανίας. Έμφαση θα δοθεί στις αγροτικές περιοχές, όπου η πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές είναι περιορισμένη.

Το Fondi Besa εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιδρύματος, Μπαϊράμ Μουτσάι, ο οποίος δήλωσε ότι η δανειοδοτική σύμβαση θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της φτώχειας στον αλβανικό πληθυσμό, ενώ διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους ότι το ίδρυμα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτοί. Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η συνεργασία με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ζωής των Αλβανών πολιτών.

Τέλος, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, χαρακτήρισε τις μικροπιστώσεις σημαντικό εργαλείογια την ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας και ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον Διευθύνων Σύμβουλο του ιδρύματος Fondi Besa.