Skip to main content

Υπόγεια και αθόρυβη δουλειά με τις μετοχές των τραπεζών

Πολλά μεγάλα ξένα επενδυτικά funds φρόντισαν όλο αυτό το διάστημα της αναμονής να χτίσουν θέσεις και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Είναι εντυπωσιακό το πόσο υπόγεια και αθόρυβη δουλειά έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα που αναμένονταν τα αποτελέσματα του stress test της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε επίπεδο τραπεζικών μετοχολογίων. Ρίχνοντας και πάλι μια αναλυτική ματιά στα σχετικά στοιχεία του Blooomberg, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ωρων, διαπιστώνει κανείς ότι πολλά μεγάλα ξένα επενδυτικά funds φρόντισαν όλο αυτό το διάστημα της αναμονής να χτίσουν θέσεις και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Το Fairfax, του γνωστού πλέον Πρεμ Γουάτσα, είναι μόνο μια χαρακτηριστική περίπτωση. Το παράδειγμα του ακολούθησαν τουλάχιστον άλλα τρία μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, αν και ο Καναδός επενδυτής έχει φροντίσει να δείξει την προτίμηση του για τη χώρα μας με διάφορους τρόπους και τοποθετώντας κεφάλαια του σε διάφορες επιχειρήσεις (και όχι μόνο σε τράπεζες)! Προφανώς όλοι οι παραπάνω περίμεναν θετικά νέα από το μέτωπο του stress test και στην πορεία επιβεβαιώθηκαν.

Βεβαίως, τώρα το θέμα είναι άλλο και έχει να κάνει με την ανησυχία των ξένων για τις εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Το μεγάλο άγχος τους είναι να μην χαθούν οι ημερομηνίες – προθεσμίες και το σύστημα κινδυνεύσει με bail in, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Εννοείται ότι κάτι τέτοιο το λαμβάνουν υπόψη τους οι υποψήφιοι ξένοι μέτοχοι προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.