Skip to main content

Υποδομές και τοπική αυτοδιοίκηση στο μικροσκόπιο της ΝΔ Θεσσαλονίκης

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Διοικούσας του Σαββάτου ο ΟΑΣΘ, το μετρό, η απλή αναλογική και οι κομισάριοι στην Αυτοδιοίκηση.

Μετά από μακρά περίοδο... σιωπής για τα θέματα της πόλης, που δεν ήταν λίγα και έφεραν σε αντιπαράθεση «γαλάζια» και κυβερνητικά στελέχη, η ΝΔ Θεσσαλονίκης και το ανώτατο όργανό της στο νομό, η Διοικούσα Επιτροπή, ετοιμάζεται να πάρει θέση σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα της περιοχής.

Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τη ΝΔ Θεσσαλονίκης γιατί δεν πήρε θέση και δεν άσκησε δριμεία κριτική σε τοπικές επιλογές της κυβέρνησης. Όμως, οι επικεφαλής του οργάνου απαντούν πως δεν πρόκειται να καταθέτουν απόψεις επί ιδεών και αοριστιών της κυβέρνησης, των υπουργών, των βουλευτών και των στελεχών της.

«Εμείς έχουμε άποψη για όλα τα θέματα, αλλά δεν είναι η ΝΔ κυβέρνηση. Να απαντήσουμε ή να πάρουμε θέση σε τι; Σε προθέσεις; Σε ιδέες; Το μπαλάκι είναι στην κυβέρνηση. Αυτή πρέπει να μας πει επισήμως τι θέλει να κάνει κι όχι να πετάνε το μπαλάκι στην αντιπολίτευση. Δεν απαντάμε επί των ιδεών. Αυτά είναι σύνδρομα των... αριστερών, οι γνωστές αυταπάτες τους... Δεν θα τους ακολουθήσουμε», τόνισε στη Voria.gr η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Βίκυ Ευταξά.

Η κ. Ευταξά επισήμανε πως αρμόδια στελέχη της ΝΔ σε καθένα από τα ζητήματα που έχουν ανοίξει (χωρίς πάντα συγκεκριμένες επίσημες θέσεις) έχουν καταθέσεις τις απόψεις τους και έχουν ασκήσει με τη θεσμική αρμοδιότητά τους την απαιτούμενη κριτική στις υποτιθέμενες επιλογές της κυβέρνησης. Επισήμως όμως η ΝΔ Θεσσαλονίκης θα το κάνει όταν θα έχει συγκεκριμένες επίσημες θέσεις από την κυβέρνηση.

Και είναι αλήθεια πως για τα θέματα του δήμου Θεσσαλονίκης, το βάρος της αντιπολίτευσης έχει σηκώσει ο Σταύρος Καλαφάτης, για θέματα γενικότερα του νομού και της Κεντρικής Μακεδονίας ο Κώστας Γκιουλέκας, ενώ έχουν τοποθετηθεί και πολλά στελέχη μεμονωμένα ή με κομματική αρμοδιότητα (βουλευτές, τομεάρχες κτλ.) σε κρίσιμα ζητήματα για τη Θεσσαλονίκη (ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.).

Πάντως, το ερχόμενο Σάββατο συνεδριάζει στη διευρυμένη σύνθεσή της η Διοικούσα Επιτροπή, με κυρίαρχα θέματα τα ζητήματα υποδομών και τοπικής αυτοδιοίκησης. Αιχμή της ενημέρωσης που θα γίνει για τα ζητήματα των υποδομών από τον αρμόδιο τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος, Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, είναι ο ΟΑΣΘ, οι αστικές συγκοινωνίες και το μετρό. Για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου την ενημέρωση θα κάνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζητήματα αιχμής είναι η απλή αναλογική και ο... κομισάριος που προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση στη θέση του γενικού γραμματέα σε δήμους και περιφέρειες.

«Εμείς δουλεύουμε ως κόμμα όλα τα τοπικά ζητήματα. Θα γίνει το Σάββατο μια ευρεία ενημέρωση από τον αρμόδιο τομεάρχη συνολικά για τα ζητήματα υποδομών, όπως και για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συλλογικά θα συζητήσουμε όλα τα θέματα, τα οποία ακόμη είναι υπό διαμόρφωση και χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο, χωρίς επίσημη ενημέρωση. Θα πρέπει να έχουμε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο κι όχι προθέσεις, διαρροές, δημοσιεύματα και ιδέες για να τοποθετηθούμε. Έχουμε θέση και άποψη για όλα τα ζητήματα, όμως δε θα πέσουμε στη φάκα της κυβέρνησης και του κ. Σπίρτζη που ψαρεύουν σε θολά νερά και μετά λένε ότι... αυταπατήθηκαν. Το ίδιο ισχύει και στην αυτοδιοίκηση, όπου με την απλή αναλογική και τους 'κομισάριους' προσπαθούν να την αλώσουν, επειδή δεν μπορούν να την ελέγξουν», τόνισε η κ. Ευταξά.