Skip to main content

Υπό στενή παρακολούθηση οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Κοινή είναι η αίσθηση στη Φρανκφούρτη ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις.

Υπό τη στενή παρακολούθηση της ΕΚΤ βρίσκονται οι κεφαλαιακές θέσεις των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα σε διαρκή βάση. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα από την Φρανκφούρτη.

Ωστόσο, από την έως τώρα ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων δεν προκύπτει λόγος αυξημένης ανησυχίας. Για παράδειγμα, ο συνολικός και εξαιρετικά κρίσιμος δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 - CET1) των τεσσάρων ελληνικών συστημικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε 16,7% τον Μάρτιο του 2017, που η ΕΚΤ κρίνει ότι είναι επαρκής.

Ωστόσο, κοινή είναι η αίσθηση στη Φρανκφούρτη ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, όπως μεταξύ άλλων η ανάγκη μείωσης του πολύ υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 45% των συνολικών ανοιγμάτων τους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης.

Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η ΕΚΤ, έχει καίρια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη και τη μελλοντική κεφαλαιακή τους επάρκεια τα τέσσερα ελληνικά συστημικά ιδρύματα να σημειώσουν ταχεία πρόοδο προς τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους στόχους που γνωστοποίησαν στην ΕΚΤ το περασμένο έτος.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η κεντρική ευρωπαική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς σε αυτόν τον τομέα. Κι όποτε χρειάζεται και κρίνει απαραίτητο, θα παρεμβαίνει...