Skip to main content

Υπό έλεγχο η κατάσταση στο Μιλγουόκι μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Φαίνεται πως πολλοί γονείς έλαβαν σοβαρά υπόψη την απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε εφαρμογή τη νύχτα, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Τομ Μπάρετ.

Σχετικά ήρεμη ήταν η χθεσινή νύχτα στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στην οποία προχώρησαν οι αρχές έπειτα από δύο νύχτες βίας μετά τον θάνατο ενός νεαρού οπλισμένου μαύρου άνδρα που σκοτώθηκε το Σάββατο από την αστυνομία.

«Φαίνεται πως πολλοί γονείς έλαβαν σοβαρά υπόψη την απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε εφαρμογή τη νύχτα», σημείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος της πόλης Τομ Μπάρετ, τον οποίο επικαλείται η τοπική εφημερίδα Milwaukee Journal Sentinel.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για ανηλίκους κάτω των 18 ετών τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της Δευτέρας στις 22:00 τοπική ώρα (06:00 σήμερα ώρα Ελλάδας).

Ο Μπάρετ είχε δηλώσει χθες πως η νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για τους εφήβους θα παραμείνει σε ισχύ «όσο είναι απαραίτητο».

Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν αργά χθες το απόγευμα και ένα αστυνομικό τμήμα έκλεισε προσωρινά έπειτα από πυροβολισμούς που ακούστηκαν σε κοντινή απόσταση ενώ πεερίπου εκατό μέλη της εθνικής φρουράς έχουν κινητοποιηθεί.

Όμως δεν σημειώθηκε «καμία πυρκαγιά ούτε σημαντικές υλικές ζημιές», υπογράμμισε στη διάρκεια της νύχτας ο επικεφαλής της αστυνομίας Έντουαρντ Φλιν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου, όταν δύο αστυνομικοί σταμάτησαν δύο υπόπτους σε αυτοκίνητο οι οποίοι ακολούθως διέφυγαν πεζή. «Στη διάρκεια της καταδίωξης, ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε εναντίον ενός υπόπτου ο οποίος ήταν οπλισμένος με ημιαυτόματο πιστόλι» και ο οποίος πέθανε επιτόπου, σύμφωνα με την αστυνομία του Μιλγουόκι.

Ο Σίλβιλ Σμιθ είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο και το όπλο που κρατούσε το είχε κλέψει σε μια διάρρηξη, είπε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεαρός άνδρας είχε μόλις γυρίσει το σώμα του κατά το ήμισυ για να αντιμετωπίσει τον διώκτη του όταν εκείνος τον σκότωσε.

Ο αστυνομικός που έριξε τον μοιραίο πυροβολισμό, μαύρος κι ο ίδιος, τέθηκε σε διοικητική αργία, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, και διαμένει σε συγγενείς του έξω από την πόλη για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τον Έντουαρντ Φλιν.

Το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή οι δυνάμεις της τάξης της πόλης ήρθαν αντιμέτωπες με κατοίκους της συνοικίας Σέρμαν Παρκ που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του Σίλβιλ Σμιθ και για την αστυνομική βία κατά των μαύρων.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οχήματα και καταστήματα πυρπολήθηκαν και οι αστυνομικοί δέχθηκαν επιθέσεις με πυρά, πέτρες και μπουκάλια.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, 14 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Τη νύχτα που ακολούθησε, 11 άνθρωποι συνελήφθησαν και επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν.