Skip to main content

ΥΠΟΙΚ: Πρώτα η επιστολή από τον ESM και μετά η δική μας

Όπως ανέφερε αξιωματούχος, η κυβέρνηση ζήτησε στο EWG από τους θεσμούς να σταλούν πρώτα γραπτά τα θέματα προς απάντηση.

Δε θα σταλεί τελικά αύριο η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς επισήμανε απόψε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση ζήτησε στο EWG από τους θεσμούς να σταλούν πρώτα γραπτά τα θέματα προς απάντηση.

«Προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ζητήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Euro Working Group  να μας τις στείλουν οι θεσμοί γραπτώς και με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο» ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου. «Αυτοί θα γράψουν σε τι ανησυχίες θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε» ανέφερε.

«Ζητήσαμε να στείλουν ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί. Περιμένουμε να το στείλουν» επισήμανε. Εκτίμησε εν συνεχεία «φαντάζομαι πως θα το στείλει ο ESM, αύριο ίσως».

Εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού αν έστελνε η ελληνική πλευρά μία επιστολή «θα μπορούσαν να μας πουν δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο».

Σύμφωνα με την ίδια, «δεν έγινε σήμερα ούτε EWG ούτε Eurogroup». «Υποθέτω ότι κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος» εκτίμησε ο αξιωματούχος.

Για τις ανησυχίες δανειστών ότι μπορεί το μέτρο των 617 δισ. ευρώ να επαναληφθεί ο αξιωματούχος απάντησε ότι «η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει».

«Είναι βέβαιο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με την β΄ αξιολόγηση. Έχει αποσυνδεθεί πλήρως» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Εκτίμησε ότι  τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος «θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου». Είπε όμως ότι «για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από την δικιά μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί».