Skip to main content

Επιστολή ΥΠΕΞ σε όλα τα κόμματα για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποκάλυψε την ύπαρξη επιστολής από το ΥΠΕΞ προς τα κόμματα με την οποία ζητούνται οι απόψεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η αποστολή επιστολής από το υπουργείο Εξωτερικών προς τα κόμματα, με την οποία ο υπουργός Ν.Κοτζιάς τους ζητούσε να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, σε συνέχεια συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς ζήτησε τη γνώμη και του κ. Μιχαλολιάκου. Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως δεν θα ξανακαλέσει τη Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2015, αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

» Κατά τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της 22ας Ιουλίου 2015, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στις χώρες της βαλκανικής με αφορμή συναντήσεις που είχα με αξιωματούχους των χωρών αυτών στο πλαίσιο της περιοδείας μου στην περιοχή.

» Ως προς το εκκρεμές ζήτημα του ονόματος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως ανέφερα και κατά τη συνάντηση του ΕΣΕΠ, η ελληνική πλευρά εργάζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

» Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια της ανταλλαγής απόψεων που είχαμε με εκπροσώπους των κομμάτων στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, θα παρακαλούσα να μου γνωρίσετε τις απόψεις του κόμματός σας επί συγκεκριμένων ονομάτων τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αποδεκτά, καθώς και επί λοιπών ζητημάτων τα οποία κρίνονται, από πλευράς σας, σημαντικά.

» Με τιμή, Νίκος Κοτζιάς»

Την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας: «Στο πλαίσιο του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (22.07.2015), οι συζητήσεις στο οποίο προβλέπονται από τον Νόμο και είναι απόρρητες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε από τους Εκπροσώπους των παρισταμένων κομμάτων να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η απάντησή τους για το θέμα αυτό».

Την ύπαρξη της επιστολής αποκάλυψε πρώτος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ στη συνέχεια αναφορές στην επιστολή Κοτζιά έκαναν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Στις αναφορές αυτές αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς λέγοντας ότι το κείμενο ήταν απόρρητο και εγκάλεσε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους αρχηγούς των κομμάτων επειδή αποκάλυψαν την ύπαρξη της επιστολής.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε πως το έγγραφο δεν είχε καμία διαβάθμιση, αλλά ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως εκ του νόμου τα κείμενα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είναι άκρως απόρρητα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μεϊμαράκης ρώτησε τον υπουργό πώς είναι δυνατόν να εμπιστεύεται τη Χρυσή Αυγή στο εθνικό θέμα και ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως δεν έχει πρόθεση να την ξανακαλέσει στο ΕΣΕΠ, επειδή έκανε τη διαρροή του εγγράφου.