Skip to main content

ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Το περιστατικό παραβίασης ελληνικών χωρικών υδάτων από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή του Αγαθονησίου «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως πρόσθεσε το ΥΠΕΞ, «είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι στην παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων προχώρησαν το μεσημέρι δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου. Οι πυραυλάκατοι συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση με την επωνυμία «Θαλασσόλυκος» (DENIZ KURDU), ενώ παρέμειναν στην περιοχή επί περίπου 20 λεπτά.

Από ελληνικής πλευράς, στη συγκεκριμένη περιοχή περιπολούσε παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθούσε συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Παράλληλα μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.