Skip to main content

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να τηρεί τη διεθνή νομιμότητα και την καλή γειτονία

Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής, αναφέρει.

Να αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας καλεί την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με αφορμή τη διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου "Μέδουσα 5", που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος», τονίζει η σχετική ανάκοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζει δε στη γειτονική χώρα - που επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο- «ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».