Skip to main content

ΥΠΕΞ: Ενοχλούνται επειδή φέραμε πίσω λεφτά του Δημοσίου;

Γιατί πράγμα ενοχλούνται κάποιοι; Επειδή φέραμε πίσω λεφτά του Δημοσίου που λίμναζαν σε εξωτικά μέρη; διερωτάται το υπουργείο.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, επανερχόμενο μέσω κύκλων του στο θέμα της ανάκτησης «ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή του ανακοίνωση το ΥΠΕΞ γνωστοποιούσε ότι στο πλαίσιο «της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς» ποσό ύψους 2,5 εκατ. δολ. που είχε χορηγηθεί το 2008 (επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη) από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής», εντοπίστηκε και επεστράφη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ προκάλεσε την αντίδραση της κ. Μπακογιάννη, η οποία έκανε λόγο «για «μεγάλα και ξεδιάντροπα ψέματα» και κάλεσε τον κ. Κοτζιά «αν έχει την παραμικρή τσίπα» να καταθέσει τον φάκελο στον εισαγγελέα.

«Καταλάβαμε καλά; Γιατί πράγμα ενοχλούνται κάποιοι; Επειδή φέραμε πίσω λεφτά του Δημοσίου που λίμναζαν σε εξωτικά μέρη; Ενοχλήθηκαν που φέραμε πίσω και τους τόκους;» σχολίασαν σήμερα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Ενοχλήθηκαν άραγε ότι διαπιστώσαμε και ανακαλύψαμε ότι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και δεσμεύσεις στο μνημόνιο που έκαναν με τις οποίες θα διασφαλιζόταν ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου της υλοποίησης του προγράμματος και επιστροφής χρημάτων αν δεν γινόταν το έργο όπως και δεν έγινε;».

Οι ίδιοι κύκλοι κάλεσαν την κ. Μπακογιάννη και τον τότε Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Συνεργασίας για την Ανάπτυξη κ. Σκυλακάκη να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτημάτων: 1) προβλεπόταν μηχανισμός ελέγχου και επιστροφής χρημάτων για τις συμφωνίες που έκαναν; 2) γνώριζαν ότι υπήρχαν αυτά τα χρήματα κατατεθειμένα στη συγκεκριμένη τράπεζα; 3) ήθελαν να παρέμεναν τα χρήματα σε λογαριασμό στο εξωτερικό; 4) γνώριζαν ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για επιστροφή των χρημάτων; 5) παρακολουθούσαν προσωπικά εάν προχωρούσε και εάν εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα; 6) ήξεραν ότι επρόκειτο για χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αντί να χρησιμοποιούνται για αναπτυξιακά σχέδια τοκίζονταν; 7) αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να λιμνάζουν στο εξωτερικό μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία και κακώς τα ξαναφέραμε στην Ελλάδα;»

 «Αφού όλα τα γνωρίζουν δεν μας λένε πού αλλού στο εξωτερικό έχουν διασκορπισθεί και κατασπαταληθεί χρήματα του ελληνικού Δημοσίου; Ας μας απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα και να ξέρουν ότι δεν είναι τα μόνα χρήματα που βρήκαμε και είμαστε σε διαδικασία απαίτησης της επιστροφής τους», πρόσθεσαν οι κύκλοι του ΥΠΕΞ.