Skip to main content

ΥΠΕΞ: Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ο Έσπεν Άιντε

Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση εκφράζει απορία γιατί ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνόφωνα έντυπα

Επίθεση κατά του Έσπεν Μπαρθ Άιντε εξαπολύει το υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τον ότι ισχυρίζεται ψευδώς πως η Τουρκία είχε αποδεχθεί αρχικώς την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» στην Κύπρο.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει απορία γιατί ο κ. Άιντε δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνόφωνα έντυπα και τον καλεί να διευκρινίσει εάν ισχύει ή όχι ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη ημέρα της λύσης, «όπως σαφώς δηλώνει ο κ. Άιντε σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις».

Έχουμε την πεποίθηση, σημειώνει το υπ. Εξωτερικών, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη διάσκεψη, όσο και δημόσια.

Απ’ ό,τι φαίνεται, συμπληρώνει η ελληνική διπλωματία, ο Ε.Μ. Άιντε προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής Κυβέρνησης.

«Η φράση του στην ίδια συνέντευξη "δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου" είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει», καταλήγει το υπουργείο.