Skip to main content

ΥΠΕΞ: Ανάκτηση $2,5 εκατ. από προγράμματα που «ουδέποτε υλοποιήθηκαν»

Τα χρήματα αυτά εντοπίστηκαν έπειτα από έρευνα, υπό τον πρέσβη, Ν. Βαμβουνάκη, και κατατέθηκαν στις 24 Μαρτίου 2017 στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ποσό 2,5 εκατ. δολαρίων ανακτήθηκαν από την Ελλάδα. Πρόκειται για χρήματα του υπουργείου Εξωτερικών που είχαν χορηγηθεί το 2008 από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Τα χρήματα αυτά εντοπίστηκαν έπειτα από έρευνα, υπό τον πρέσβη, Ν. Βαμβουνάκη, και κατατέθηκαν στις 24 Μαρτίου 2017 στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως αποδεικνύεται και από σχετικά παραστατικά που είναι αναρτημένα δημοσίως στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Τα 2,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, είχαν χορηγηθεί για συγκεκριμένα προγράμματα που, όπως διαπιστώθηκε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

«Το αποτέλεσμα αυτών των παραλείψεων» αναφέρει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, «ήταν να βρεθούν τα 2,5 εκατ. δολάρια, χωρίς να είναι σαφές με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%».

Το ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι έχουν ήδη εντοπιστεί άλλα 10 εκατ. δολάρια που είχαν χορηγηθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού.

Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα και έχει ζητηθεί η επιστροφή τους.