Skip to main content

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής - Αιχμηρή επιστολή σε Τόσκα

Η αιφνίδια παραίτηση του κ. Καρατζιά σχετίζεται με το νέο βαθμολόγιο των αξιωματικών και υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την παραίτησή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπέβαλε την Τετάρτη ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Καρατζιάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιλογή νέου αρχηγού στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο κ. Καρατζιάς  είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής της ηγεσίας του Σώματος τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο μέχρι πρότινος αρχηγός αναφέρει ότι «Μη δυνάμενος (εκ χαρακτήρος) να υποκύψω σε προσταγές και επιθυμίες που είναι αντίθετες με τα πιστεύω μου, τις Αξίες και Αρχές μου.

Έχοντας εξαντλήσει κάθε πρόσφορο και θεμιτό μέσο, προσπαθώντας και ενεργώντας με σκοπό τη διαφύλαξη του κύρους του θεσμού που υπηρετώ, αλλά και υπερασπιζόμενος την προσωπική μου Αξιοπρέπεια.

Υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από το Αξίωμα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να επιλεγεί νέος Αρχηγός ο οποίος θα τυγχάνει της πολιτικής στήριξης και εμπιστοσύνης τόσο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Εμμένω στην παρούσα και ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και την εκφρασμένη δημόσια θέση του ότι 'οι Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας δεν επιλέχθηκαν με κομματικά κριτήρια, αλλά γιατί είναι ικανοί και έντιμοι Αξιωματικοί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιφνίδια αυτή παραίτηση του κ. Καρατζιά σχετίζεται με το νέο βαθμολόγιο των αξιωματικών και υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, για το οποίο είχαν γίνει και σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο πριν από περίπου έναν μήνα. Πηγές από το υπουργείο αναφέρουν ότι ο μέχρι πρότινος αρχηγός είχε υποβάλλει δύο εισηγήσεις για τη βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικών και υπαξιωματικών, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας είχε υποβάλει πρόταση για το βαθμολόγιο των αξιωματικών του Σώματος με το σκεπτικό της εναρμόνισής του με το βαθμολόγιο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ για το βαθμολόγιο των υπαξιωματικών είχε δώσει εντολή για τη συγκρότηση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα συνδικαλιστικά όργανα και αρμόδια στελέχη του Σώματος, προκειμένου να υποβληθεί σχετικό πόρισμα εντός ενός μηνός.