Skip to main content

Υπερτροφικό και αναποτελεσματικό το κράτος, υποστηρίζει ο ΣΕΒ

Είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στις λειτουργίες του κράτους, σημειώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο.

Το κράτος εξακολουθεί να είναι υπερτροφικό και αναποτελεσματικό, παρά τη λιτότητα και την ύφεση, υποστηριζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

'Όπως εξηγεί, είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στις λειτουργίες του κράτους. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν το 2015 σε 55,4% του ΑΕΠ (έναντι 54,1% στην Ε.Ε.), ενώ με βάση το κατά κεφαλή εισόδημα, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν το 44% του ΑΕΠ.

Μόνο η Δανία και η Φινλανδία είχαν μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες, αν και πολύ πιο αποτελεσματικές από την Ελλάδα, σπεύδει να προσθέσει. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες, οι οποίες είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και μπορούν να αναλαμβάνονται και από τον ιδιωτικό τομέα, διαμορφώθηκαν σε 12% του ΑΕΠ (έναντι 15% στην Ε.Ε.).

Κατά τον ΣΕΒ, οι αγκυλώσεις του παρελθόντος που κρατούσαν τον ιδιωτικό τομέα μακριά από αυτές τις λειτουργίες του κράτους, είναι πλέον καιρός να εκλείψουν και να δώσουν χώρο στην παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών με την αποτελεσματικότητα που κατά τεκμήριο, χαρακτηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Άλλωστε, όπως προσθέτει, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και η αδυναμία μεταρρύθμισης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους, οδηγούν σε δημόσια αγαθά εν τέλει ακριβά και ταυτόχρονα κακής ποιότητας - μια στρέβλωση με σαφείς παρενέργειες όμως και για την οικονομία και τις επενδύσεις.

Η μείωση των δημοσίων δαπανών, με προτεραιότητα στους τομείς όπου υπάρχει σπατάλη, μπορεί να αντισταθμισθεί από την δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα, με καλύτερους όρους εξυπηρέτησης και κυρίως με ανταποδοτικότητα, καταλήγει η έκθεση του ΣΕΒ.