Skip to main content

Υπεραμύνεται την απόφαση για είσοδο Ελλάδας στην Ευρωζώνη ο Σρέντερ

Την απόφαση για είσοδο της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα υπερασπίζεται ο Γερμανός πρώην καγκελάριος, τονίζοντας πως αυτό έγινε σωστά.

Την απόφαση για είσοδο της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα υπερασπίζεται ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, τονίζοντας πως «έγινε σωστά και βάσει των στοιχείων που είχαμε πάρει τότε από την Κομισιόν».

Ωστόσο, σημείωσε ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στη συνέχεια έκαναν λάθη. Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος «εκτιμά και εύχεται» ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, θεωρώντας λανθασμένη τη συζήτηση για λεγόμενο Σχέδιο Β.

Σε συνέντευξή του στην τάμπλοϊντ εφημερίδα Bild, ο Σρέντερ ερωτάται εάν ήταν σωστό να μπει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. «Ναι» απαντά κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «βάσει των στοιχείων που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπήρχε τότε κανένα πρόβλημα».

Παρ' όλα αυτά ο πρώην καγκελάριος πρόσθεσε ότι μετά την υιοθέτηση του ευρώ «οι ελληνικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν παραδεχθεί ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο φορολογικό σύστημα. Εκεί έκαναν όλες οι κυβερνήσεις σημαντικά λάθη».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα ο Σρέντερ επεσήμανε: «Η συμβουλή μου: η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να υιοθετήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μια χώρα να καταστραφεί από τις διεθνείς αγορές».

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε: «Και επίσης το εύχομαι. Παρεμπιπτόντως θεωρώ ότι είναι λάθος να κάνουμε εικασίες τώρα για ένα σχέδιο Β'. Διότι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής -μεταρρυθμίσεις και βοήθεια— δεν έχει καμία πιθανότητα» επιτυχίας.