Skip to main content

Υπέρ της έκδοσης των Σκοπιανών πρακτόρων ο εισαγγελέας

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να εκδοθούν οι δύο κατηγορούμενοι στη γειτονική χώρα.

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την έκδοση των δύο Σκοπιανών πρακτόρων στην ΠΓΔΜ. Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να εκδοθούν οι δύο κατηγορούμενοι στη γειτονική χώρα.

Οι Γκόραν Γκρουγέφκσι και Νίκολα Μποσκόσκι, ηλικίας 51 και 35χρονών, ήταν στελέχη τη υπηρεσίας πληροφοριών και φέρονται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις υποκλοπές, στην ΠΓΔΜ, Οι ίδιοι ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να εκδοθούν στα Σκόπια επειδή κινδυνεύει η ζωή τους.

Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών ύστερα από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης Κώστα Χατζηιωάννου για την προστασία των κατηγορουμένων. Ως μάρτυρας εξετάστηκε ακαδημαϊκός που ειδικεύεται στα ανθρώπινα διακαιώματα και το διεθνές δίκαιο ο οποίος κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης αν επιστρέψουν στα Σκόπια.

Οι δύο πράκτορες συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε πτήση προς Βουδαπέστη, με πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι σε βάρος τους εκκρεμούσε ένταλμα της Ιντερπόλ, για την τηλεφωνική παρακολούθηση χιλιάδων πολιτών στα Σκόπια.

Οι ίδιοι πρόκειται να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα που τελέστηκε επί ελληνικού εδάφους, δηλαδή για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης έχει αναβληθεί δύο φορές καθώς οι κατηγορούμενοι υποστήριζαν ότι δεν καταλαβαίνουν τη διερμηνέα της σερβικής γλώσσας που τους είχε ορίσει το δικαστήριο.