Skip to main content

Υπέρ της αυτονομίας τα ιταλικά δημοψηφίσματα

Οι προβλέψεις για τα συμβουλευτικά δημοψηφίσματα στη βόρεια Ιταλία για περισσότερη αυτονομία τελικά επιβεβαιώθηκαν

Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Η συμμετοχή στο συμβουλευτικής ισχύος δημοψήφισμα στο Βένετο άγγιξε το 60%, ενώ στην περιοχή της Λομβαρδίας περιορίσθηκε στο 40%. Και στις δυο περιπτώσεις όμως το «ναι» στην αυτονομία ξεπερνά το 95%. Το συμβουλευτικό δημοψήφισμα ενισχύει την Λέγκα του Βορρά, ενώ  η κυβέρνηση της Ρώμης έκανε ήδη γνωστό ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση. Θα πρέπει, όπως προβλέπει ο νόμος, να καθοριστούν οι μορφές αυτονομίας των δυο περιοχών.

Ο περιφερειάρχης της Βενετίας Λούκα Τζάια δήλωσε ότι θα ζητήσει να μείνουν στα ταμεία του μέχρι και τα εννέα δέκατα των φόρων που καταβάλλουν οι πολίτες. Φυσικά η απαίτηση δεν είναι ρεαλιστική, αφού σε καμία περιοχή της Ιταλίας το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 50%. Παράλληλα η όποια συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή και την Γερουσία της Ρώμης με απόλυτη πλειοψηφία και δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτή κανένα στοιχείο που υπάρχει πιθανότητα να κριθεί στη συνέχεια αντισυνταγματικό.

Ο δεύτερος γραμματέας των Δημοκρατικών και υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα δήλωσε στο μεταξύ στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ότι «μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση αλλά δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν σε αυτή οι συγκεκριμένες απαιτήσεις φορολογικού περιεχομένου».

Ενισχύεται το μοντέλο της αυτόνομης διαχείρισης

Είναι γεγονός, όμως, ότι μετά τη χθεσινή ψήφο ενισχύεται το μοντέλο της αυτόνομης διαχείρισης, ιδίως των πλουσιότερων περιφερειών. «Το δημοψήφισμα αυτό δείχνει ότι η κεντροδεξιά, ενωμένη, κερδίζει», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ξεχνά βέβαια ο ίδιος ότι και τα Πέντε Αστέρια μαζί με δημάρχους της κεντροαριστεράς στήριξαν το «ναι». Πολλοί σχολιαστές πάντως εκτιμούν ότι το συμβουλευτικό δημοψήφισμα επιβεβαιώνει την ισχύ της συντηρητικής παράταξης στον ιταλικό Βορρά και επιβεβαιώνει τα προβλήματα του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι, το οποίο «δεν πείθει» τους κατοίκους των πιο εύπορων περιοχών της χώρας.   

Κατά συνέπεια η Λέγκα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το αποτέλεσμα ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν, όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη Άνοιξη. Αν και είναι σαφές ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν θέλουν να ακούσουν καμία απολύτως αναφορά σε ενδεχόμενη ανεξαρτησία, ιδίως μετά από τα πρόσφατα γεγονότα στην Καταλονία.    

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle