Skip to main content

ΥΠΕΝ: Κανένα πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας εν όψει ψύχους

Σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αξιολόγηση της κατάστασης του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Δεν αναμένεται κάποιο πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας τις επόμενες ημέρες, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης εξαιτίας της κακοκαιρίας, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και είχε ως αντικείμενο την αξιολόγηση της κατάστασης του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου γεγονότος. Η ΔΕΗ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, έχει θέσει σε λειτουργία τα υδροηλεκτρικά της, ενώ όλες οι λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η ζήτηση του οποίου είναι αυξημένη τόσο για οικιακή κατανάλωση, λόγω ψύχους, όσο και για ηλεκτροπαραγωγή, η ΔΕΠΑ παρέλαβε στις 26 Δεκεμβρίου ένα μεγάλο φορτίο 130.000 κμ από την Αλγερία, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρεία Sonatrach για την εισαγωγή ενός επιπλέον φορτίου, πέραν των συμβατικών, το οποίο θα πρέπει να παραληφθεί νωρίτερα από τις 9 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τα προγραμματισμένα φορτία αερίου, η ΔΕΠΑ αναμένεται να παραλάβει στις 9 Ιανουαρίου 73.000 κμ, στις 20 Ιανουαρίου επιπλέον 120.000 κμ και στις 30 Ιανουαρίου, επίσης 120.000 κμ, όλα από την Αλγερία.

Σημειώνεται ότι πρόβλημα υπάρχει στο ενεργειακό σύστημα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η BOTAS να έχει περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.