Skip to main content

ΥΠΕΝ: Διαστρέβλωση τα περί φωτογραφικής διάταξης για τα υβριδικά

Θα το είχαμε εξηγήσει στους συντάκτες, εάν είχαν επιχειρήσει να διασταυρώσουν τις πληροφορίες που έχουν «από την αγορά», τονίζουν πηγές του υπουργείου

Για πλήρη διαστρέβλωση κάνουν λόγο παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε δημοσιεύματα που μιλούν για φωτογραφική διάταξη στα υβριδικά έργα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ). Πρόκειται για τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για το Δομημένο Περιβάλλον, που υπερψηφίσθηκε την Τετάρτη.

«Είναι εξαιρετικά θετικό να υπάρχει τόσο ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ένα ζήτημα που αφορά τα μικρότερα νησιά της χώρας και την στροφή προς καθαρές μορφές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, αρνητική εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν πλήρως την εικόνα, κάνοντας λόγο για φωτογραφική διάταξη, εξαιτίας της οποίας "…όλα τα υβριδικά έργα στο εξής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα αναπτυχθούν βάσει του νόμου του 2006 κατά παρέκκλιση του θεσμικού πλαισίου που έχει εγκρίνει η ΕΕ και οι Θεσμοί". Κάτι τέτοιο προφανώς και δεν ισχύει. Θα το είχαμε εξηγήσει στους συντάκτες των δημοσιευμάτων, εάν είχαν επιχειρήσει να διασταυρώσουν τις πληροφορίες που έχουν "από την αγορά"», επισημαίνουν, σε δηκτικό τόνο, πηγές του υπουργείου.

Τονίζουν, δε, πως η τροπολογία συγκέντρωση περισσότερες από 250 θετικές ψήφους και με αυτήν «ρυθμίζονται κρίσιμοι παράμετροι για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την τροπολογία αυτή:

«1. Καθορίζεται η αδειοδοτική διαδικασία και το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης του έργου Πράσινο Νησί, που αφορά τον Άη Στράτη. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-20 και υλοποιείται από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου.

2. Γίνεται δυνατή η έναρξη λειτουργίας των ιδιαιτέρως ώριμων και κατασκευασμένων υβριδικών έργων της Τήλου και της Ικαρίας. Οι σταθμοί αυτοί περιλαμβάνουν μονάδες ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία των δύο νησιών, μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ και άρα μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Τα δύο αυτά έργα είχαν σημαντική ωριμότητα στις 31.12.2015 (ημερομηνία λήξης ισχύος του παλιού καθεστώτος ΑΠΕ), ώστε να τεκμηριώνεται ότι μπορούν να συνάψουν σύμβαση πώλησης με το παλιό καθεστώτος. Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προβλέπεται από τις Κατευθυντήριες Γραμμές 2014-20 της ΕΕ και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα δεν έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη.

3. Με την τεχνική υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ και αποκλειστικά μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διενεργηθεί από τη ΡΑΕ (δηλαδή στη βάση του νόμου 4414/2016 και όχι με τον παλαιότερο 3468/2006) δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης δύο Ειδικών Πιλοτικών Έργων σε ισάριθμα νησιά, για τη διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης υψηλότερης διείσδυσης των ΑΠΕ. Το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης των έργων αυτών θα βασίζεται στο νέο καθεστώς ενισχύσεων, θα χορηγείται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια θα ακολουθεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης. Δεδομένου ότι η ΡΑΕ έχει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία, είναι προφανές ότι αυτή δεν γίνεται να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της».