Skip to main content

Υπεγράφη η συμφωνία Gazprom - ΔΕΠΑ - Edison για τον Νότιο Διάδρομο φ/α

Μπήκαν οι υπογραφές στη Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison για τη νότια διαδρομή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Συμφωνία συνεργασίας στο Οικονομικό Forum 2017 της Αγίας Πετρούπολης, παρουσία του Carlo Calenda, Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλία, υπέγραψαν σήμερα, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, ο Alexey Miller, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, ο Marc Benayoun, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της EDF Gas και Ιταλίας και ο Θεόδωρος Κιτσάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και Πρόεδρος της IGI Poseidon. Ο Γιώργος Τσίπρας, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, επίσης παρέστη στην τελετή υπογραφής.

Η Συμφωνία, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, προβλέπει κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία της νότιας διαδρομής για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, που μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα φθάνει στην Ιταλία. Οι τρεις εταιρείες πρόκειται να συντονίσουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού TurkStream και του αγωγού Poseidon από τα  ελληνο-τουρκικά  σύνορα προς την Ιταλία, με πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, η Συμφωνία επισημοποιεί τις ρυθμίσεις για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα  της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Ιστορικό

Στις 24 Φεβρουαρίου 2016, η Gazprom, η Edison και η ΔΕΠΑ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης με αντικείμενο την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών, στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία,  ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η ΔΕΠΑ με τη μακρά παρουσία της στην αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας αποτελεί ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό όμιλο εταιρειών με δυναμική παρουσία στον ενεργειακό τομέα. «Η ΔΕΠΑ προωθεί την ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών για την προμήθεια φυσικού αερίου από διαφοροποιημένες πηγές και οδεύσεις σε ανταγωνιστικές τιμές, με σκοπό την ανάληψη ηγετικού ρόλου στις αγορές της ευρύτερης περιφέρειας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης», προστίθεται.

Η Edison αποτελεί κορυφαίο παράγοντα της Ιταλίας και της Ευρώπης στον τομέα της προμήθειας, της παραγωγής και της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, στην παροχή ενεργειακών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών, καθώς και στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Με την ίδρυσή της πριν από 130 χρόνια, η Edison συνέβαλε στην ηλεκτροδότηση και την ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα, δραστηριοποιείται στην Ιταλία, σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη λεκάνη της Μεσογείου, απασχολώντας 5.000 εργαζόμενους. Στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Edison διαθέτει μονάδες συνολικής χωρητικότητας 6,5 GW.

Ο αγωγός Poseidon είναι σχεδιασμένο και αδειοδοτημένο έργο εισαγωγής  φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει τη διασύνδεση του ελληνικού με το ιταλικό σύστημα μεταφοράς αερίου. Η όδευση του έργου πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω  για να επιτρέψει την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου, διαθέσιμου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στην Ιταλία συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών ενεργειακών στόχων για την  κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού.