Skip to main content

Υπάρχει ένα παράθυρο διαφυγής για την ελληνική οικονομία

Ποια πρόβλεψη μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο στις αγορές και τι μπορεί να κερδίσει από αυτό η ελληνική οικονομία

Κι όμως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, πράγματι. Ακόμα και για το θέμα της ελληνικής οικονομίας, που έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια διεθνή σίριαλ των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, ακόμα και τώρα, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να ανοίξει ένα μικρό παράθυρο διαφυγής και να σώσει την παρτίδα που άρχισε και πάλι να στραβώνει.

Τα πάντα στηρίζονται σε μια άγνωστη εν πολλοίς λεπτομέρεια. Τι αναφέρει; Ότι μπορεί το πλήρες πρόγραμμα του QE της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να ολοκληρώνεται, όντως, στο τέλος του 2017, όμως, υπάρχει μια πρόβλεψη που μπορεί και να μας σώσει. Σύμφωνα με αυτή, η ΕΚΤ θα το ανανεώσει, μειούμενο, για άλλα δύο εξάμηνα. Δηλαδή, θα διαθέτει ολοένα και μικρότερα ποσά για την αγορά ευρωπαικών ομολόγων, έως ότου το κοντέρ να μηδενίζει, στο τέλος του 2018.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την Ελλάδα; Ότι ακόμα και αν δεν προλάβει το φουλ πακέτο – που δεν θα το προλάβει, όπως πάνε τα πράγματα – ως τον Δεκέμβριο, θα έχει πάντα τη δυνατότητα να μπει έστω στο κουτσουρεμένο QE. Αυτό, για μια κανονική χώρα δεν θα έλεγε και πολλά, αφού τα ποσά θα είναι μικρά, αλλά για την Ελλάδα θα σημαίνει τα μέγιστα.

Ο λόγος; «Εμείς δεν πάμε ούτως ή άλλως να αντλήσουμε μεγάλα κεφάλαια από τις αγορές.  Συνεπώς, δεν χρειαζόμαστε πολύ QE. To μόνο που θέλουμε είναι να βγούμε στις ελεύθερες αγορές, με την στήριξη της ΕΚΤ, έστω και συμβολικά, για να αποδείξουμε σε όλους ότι είμαστε ζωντανοί», μας έλεγε παράγοντας από τον ευρύτερο κύκλο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και μάλλον είχε απόλυτο δίκιο.

Η Ελλάδα ακόμα και αν κάνει μόνο δύο – τρεις εκδόσεις των 3 – 4 δις ευρώ, η κάθε μια, θα είναι ευτυχισμένη για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων:

Α) θα αποδείξει ότι επανέρχεται σε μια κάποια κανονικότητα

Β) θα αποφύγει ένα κανονικό νέο μνημόνιο

Άρα θα μπορεί να αποφύγει κι όλο το πακέτο των νέων μέτρων που αυτό θα συνεπαγόταν. Ε, κι αυτό, σε σύγκριση με όσα έχουμε ζήσει έως τώρα, θα είναι «κάτι».