Skip to main content

ΥΠΑΑΤ: Δεν νομιμοποιείται η χρήση σκόνης γάλακτος για το γιαούρτι

«Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί, εάν θέλει, να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου

Δεν νομιμοποιείται η χρήση σκόνης γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού, ξεκαθαρίζουν κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή δημοσιεύματα «που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για νόμιμη, πλέον, χρήση της σκόνης αυτής».

«Η ανακοίνωση του Υπουργείου στις 5 Απριλίου ήταν σαφής: Με την προωθούμενη τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή η πληροφορία (για το είδος του γάλακτος) θα αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Αποσαφηνίζουν, δε, πως το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα συνεχίσει να παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.

«Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή», συνεχίζουν οι πηγές του υπουργείου και υπογραμμίζουν ότι «ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος».

«Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί, εάν θέλει, να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα», καταλήγουν.