Skip to main content

ΗΠΑ: Ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις εν όψει της ορκωμοσίας Τραμπ

Περίπου 30 οργανώσεις, οι οποίες σχεδόν όλες εναντιώνονται στον Τραμπ, έχουν λάβει άδειες να διαδηλώσουν πριν από την ορκωμοσία.

Εκατοντάδες αγωνιστές για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον και δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν κοινωνικά κεκτημέν. Η κινητοποίηση σήμανε την έναρξη μιας εβδομάδας διαδηλώσεων εν όψει της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την 20ή Ιανουαρίου.

Σχεδόν 2.000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους αφροαμερικανοί, αψήφησαν την αδιάκοπη βροχή κι έκαναν πορεία κοντά στο Μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στο κέντρο της αμερικάνικης πρωτεύουσας. Οι ομιλητές κάλεσαν τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο ο Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα καταργήσει.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, οργανωτής της κινητοποίησης και βετεράνος του κινήματος για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, δήλωσε ότι πρέπει να σταλεί στους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο ένα απλό μήνυμα: «Ορθώστε ανάστημα».

«Κάνουμε πορεία μέσα στη βροχή επειδή θέλουμε το έθνος να καταλάβει ότι αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε και κατακτήσαμε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από μια εκλογική νίκη για να ανατραπεί», πρόσθεσε.

Η συγκέντρωση προσέλκυσε λιγότερους ανθρώπους απ' ό,τι περίμεναν οι οργανωτές, όμως ο Σάρπτον είπε ότι προσωπικά είναι ικανοποιημένος από τη συμμετοχή, λαμβανομένων υπόψη της βροχής και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε μερικές ώρες αφότου ο Τραμπ αντεπιτέθηκε στον Τζον Λιούις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικό από τη Τζόρτζια κι ιστορική μορφή του κινήματος για τα ατομικά και τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ο οποίος αμφισβήτησε το κατά πόσον ο Ρεπουμπλικάνος είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος αντέδρασε με μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, υποστηρίζοντας πως ο Λιούις θα όφειλε να επικεντρωθεί στην περιφέρειά του, την Ατλάντα. «Όλο λόγια, λόγια, λόγια -καμιά δράση, κανένα αποτέλεσμα! Λυπηρό!», ανέφερε.

Περίπου 30 οργανώσεις, οι οποίες σχεδόν όλες εναντιώνονται στον Τραμπ, έχουν λάβει άδειες να διαδηλώσουν πριν από την ορκωμοσία, κατά τη διάρκειά της και αφού γίνει. Χιλιάδες διαδηλωτές ελπίζουν να εμποδίσουν την τέλεσή της.

 Η αστυνομία της Ουάσιγκτον και η Μυστική Υπηρεσία σχεδιάζουν να κινητοποιήσουν περίπου 3.000 επιπλέον στελέχη τους, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν 5.000 άνδρες της Εθνοφρουράς για να επέμβουν αν υπάρξει ανάγκη