Skip to main content

ΗΠΑ: Ξανά στο δικαστήριο σήμερα ο μακελάρης της Φλόριντα

Ο 19χρονος Κρουζ σκότωσε 14 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς στο σχολείο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα.

Ο Νίκολας Κρουζ, ο δράστης του μακελειού της 14ης Φεβρουαρίου σε σχολείο της Φλόριντα, θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα, την ώρα που συνεχίζεται η διαμάχη στις ΗΠΑ μεταξύ των υπέρμαχων και των αντίπαλων της οπλοκατοχής.

Ο 19χρονος Κρουζ σκότωσε 14 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς στο σχολείο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας του Πάρκλαντ, ένα πλούσιο προάστιο του Φορτ Λόντερντεϊλ, χρησιμοποιώντας ένα ημιαυτόματο όπλο AR-15. Οι αρχές καταγγέλλουν ότι ο δράστης αγόρασε το όπλο αυτό παράνομα όταν ήταν 18 ετών.

Το μακελειό αυτό έχει προκαλέσει σοκ στην αμερικανική κοινωνία και έντονη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών στη χώρα, όπου πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι έχουν εμποδίσει στο παρελθόν προσπάθειες να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία περί οπλοκατοχής, εν μέρει εξ αιτίας της ανησυχίας τους για αντίποινα από το ισχυρό λόμπι NRA, το οποίο στηρίζει οικονομικά το κόμμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των Αμερικανών να οπλοφορούν, δέχεται πιέσεις να δείξει ότι απαντά στις ανησυχίες της κοινής γνώμης μετά την πρόσφατη τραγωδία χωρίς παράλληλα να αποξενώσει τους Ρεπουμπλικάνους που είναι αντίθετοι στη θέσπιση περιορισμών στην οπλοκατοχή.

Χθες Δευτέρα ο Τραμπ συναντήθηκε με 35 κυβερνήτες και τους κάλεσε να αγνοήσουν τις πιέσεις του NRA. «Μην ανησυχείτε για το NRA. Είναι στο πλευρό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αν δεν είναι μαζί σας, πρέπει να τους πολεμάτε μία στο τόσο. Δεν πειράζει. Κάνουν αυτό που νομίζουν ότι είναι σωστό», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην έκκληση να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και στην αυστηροποίηση των ελέγχων του ιστορικού όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλα, κάτι στο οποίο το NRA παραδοσιακά αντιτίθεται.

Το NRA είναι επίσης αντίθετο στην αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά όπλων. Χθες ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ο Τραμπ εξετάζει το ζήτημα, ενώ ο ίδιος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό στη διάρκεια της συνάντησής του με τους κυβερνήτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε από την άλλη ότι πιστεύει πως η παρουσία ένοπλων εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευθούν οι μαθητές και να αποθαρρυνθούν οι επίδοξοι δράστες επιθέσεων.

Ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον, ο Τζέι Ίσλι Δημοκρατικός, εξήγησε ωστόσο στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι εκπαιδευτικοί στην Πολιτεία του δεν επιθυμούν να οπλοφορούν.

Αντίθετα ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ Ρεπουμπλικάνος, επεσήμανε ότι περισσότερες από 100 σχολικές περιφέρειες στην Πολιτεία του έχουν εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς και άλλα μέλη του σχολικού προσωπικού για να οπλοφορούν και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν επιθέσεις.

Η Φλόριντα σκοπεύει να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια ώστε να υπάρχει σημαντική παρουσία αστυνομικών σε κάθε δημόσιο σχολείο στην Πολιτεία, τόνισε ο κυβερνήτης της Ρικ Σκοτ.