Skip to main content

ΗΠΑ: Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά εργασία και αμοιβές

Έρευνα έδειξε ότι οι καπνιστές που είναι άνεργοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρούνε δουλειά και όταν βρίσκουν τελικά παίρνουν λιγότερα χρήματα.

Δυσκολότερη είναι η εύρεση εργασίας για τους ανέργους καπνιστές, σε σύγκριση με όσους δεν καπνίζουν, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Παράλληλα, βάσει της ίδιας έρευνας που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, όταν οι καπνιστές βρίσκουν τελικά δουλειά, κερδίζουν κατά μέσο όρο πέντε δολάρια λιγότερα ανά ώρα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 131 άνεργους καπνιστές που αναζητούσαν δουλειά και 120 άλλους ανέργους, οι οποίοι όμως δεν κάπνιζαν όταν ξεκίνησε η μελέτη, ζητώντας τους να απαντούν ανά έξι μήνες σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια.

Δώδεκα μήνες αφότου ξεκίνησε η έρευνα, το 27% των καπνιστών και το 56% των μη καπνιστών είχαν βρει δουλειά.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ καπνίσματος και ανεργίας, ωστόσο παραμένει το ερώτημα αν το κάπνισμα είναι η αιτία ή η συνέπεια της ανεργίας, παρατήρησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής και εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης, Τζούντιθ Προτσάσκα.