Skip to main content

ΗΠΑ: Θα ισχύσουν για όλες τις χώρες οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα

Νωρίτερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος δήλωσε σήμερα ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου "φαίνεται" ότι ισχύει για όλες τις χώρες.

"Αυτό φαίνεται ότι ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος" είπε ο Ρος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC όταν ρωτήθηκε αν οι δασμοί θα ισχύουν για όλον τον κόσμο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Αυτό που ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο είναι μια πολύ ευρεία ιδέα για (δασμούς) 25% σε όλον τον χάλυβα και 10% σε όλο το αλουμίνιο. Θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες αλλά σίγουρα αυτό είναι το ευρύτερο πλαίσιο και επομένως θα έχει ευρύτερες συνέπειες", πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, σε μια εξαιρετικά σπάνια παρέμβαση στην εμπορική πολιτική μιας χώρας-μέλους του WTO.

"Ο WTO ασφαλώς ανησυχεί με την ανακοίνωση των σχεδίων των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η πιθανότητα κλιμάκωσης είναι πραγματική, όπως έχουμε δει από τις αρχικές αντιδράσεις των άλλων. Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ο WTO θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση" ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.