Skip to main content

ΗΠΑ: Στο FBI παραδόθηκε ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ Μάικλ Φλιν

Κατηγορείται για ψευδή κατάθεση σε σχέση με τις συνομιλίες του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, επί προεδρίας Ομπάμα.

Στο FBI παραδόθηκε ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Μάικλ Φλιν, με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης, όπως ανέφεραν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ.

Ο Φλίν είναι ο τέταρτος στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου που κατηγορείται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ο οποίος ερευνά τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Φλιν, που στο παρελθόν υπήρξε επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ, κατηγορείται ότι είπε ψέματα για τις συνομιλίες που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, τον Σεργκέι Κίσλιακ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Φλιν φέρεται να κατέθεσε ψευδώς σε πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας ότι δεν ζήτησε από τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κισλιάκ να αποφύγει η Μόσχα να κλιμακώσει την ένταση μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της από τις ΗΠΑ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Δήλωσε επίσης ψευδώς ότι δεν θυμάται ότι ο Ρώσος διπλωμάτης του είπε ότι η Ρωσία αποφάσισε να αντιμετωπίσει με μετριοπάθεια τις κυρώσεις, ως αποτέλεσμα του αιτήματός του.

Φέρεται επίσης να δήλωσε αναληθώς ότι δεν ζήτησε από τον πρεσβευτή της Ρωσίας να καθυστερήσει την ψηφοφορία σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι ο διπλωμάτης ουδέποτε του ανέφερε ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στο αίτημά του.

Ο Μάικλ Φλιν υποστηρίζει ότι ενήργησε κατόπιν οδηγιών του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με το ABC News. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο Τραμπ «του έδωσε οδηγίες να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους».

Λευκός Οίκος: Ο Φλιν δεν εμπλέκει τον Τραμπ

Η Προεδρία των ΗΠΑ, από την πλευρά της, διά του δικηγόρου της, Τάι Κομπ, δήλωσε ότι τίποτε από όσα ομολόγησε ο Φλιν δεν εμπλέκει τον Ντ. Τραμπ ή οποιονδήποτε άλλο νυν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου σε αξιόποινες πράξεις.

Σημείωσε δε ότι οι ψευδείς αναφορές του πρώην συμβούλου στο FBI ήταν οι ίδιες που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του, τον Φεβρουάριο του 2017, από τη θέση του.

Πτώση στο χρηματιστήριο

Το χρηματιστήριο της Γουολ Στριτ κατέγραψε, σήμερα, πτώση μετά την ομολογία ενοχής από τον Μάικλ Φλιν.

Στις 18.46 ώρα Ελλάδας ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 1,35%, ο Nasdaq 1,92% και ο S&P 500 1,51%.