Skip to main content

ΗΠΑ: Ριζοσπαστικοποιημένος εντός ΗΠΑ, εμπνεόμενος από το ΙΚ ο δράστης

Ο δράστης άφησε χειρόγραφο μήνυμα στο οποίο δηλώνει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που έχει συνταχθεί στα αραβικά.

Για άτομο το οποίο ριζοσπαστικοποιήθηκε εντός των ΗΠΑ και όχι στο εξωτερικό, αλλά το οποίο εμπνεύστηκε ή και διατηρεί σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος έκανε λόγο ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, αναφερόμενος στον δράστη της αιματηρής επίθεσης στο Μανχάταν την Τρίτη.

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, πέντε εκ των οποίων ήταν φίλοι από την Αργεντινή.

Ο δράστης άφησε χειρόγραφο μήνυμα στο οποίο δηλώνει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που έχει συνταχθεί στα αραβικά, κοντά στο όχημα του, διευκρίνισαν μιλώντας στους New York Times δύο αξιωματουχοι των δυνάμεων της τάξης που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Δύο άλλες πηγές δήλωσαν πάντως στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα ότι τίποτε δεν επιτρέπει σ' αυτό το στάδιο να υποστηρίξει κανείς ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στον δράστη και την τζιχαντιστική οργάνωση και πρόσθεσαν ότι μάλλον «εμπνεύσθηκε» από την οργάνωση.

Σημαία του Ισλαμικού Κράτους λέγεται επίσης ότι βρέθηκε μέσα στην καμιονέτα του 29χρονου Ουζμπέκου οδηγού, ο οποίος προκάλεσε και τον τραυματισμό 11 ανθρώπων, δήλωσαν ανώνυμες πηγές στη New York Post.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, είχε φωνάξει «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), βγαίνοντας από το όχημά του.