Skip to main content

ΗΠΑ: Πιθανή παράταση του διατάγματος Τραμπ - Προσφυγή εταιρειών

Κάποιες χώρες πιθανότατα δεν θα βγουν από αυτόν τον κατάλογο σύντομα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κέλι.

Την παράταση της απαγόρευσης εισόδου στην Αμερικανική επικράτεια για τους υπηκόους ορισμένων εκ των επτά μουσουλμανικών χωρών που αναφέρονται στο διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κέλι, ο οποίος σημείωσε ότι «κάποιες χώρες πιθανότατα δεν θα βγουν από αυτόν τον κατάλογο σύντομα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κέλι είπε πάντως ότι, στους πολίτες των επτά χωρών που έχουν διπλή υπηκοότητα, θα επιτραπεί να μπουν στις ΗΠΑ εφόσον χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο της χώρας που δεν επηρεάζεται από το μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε όσους προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη για 90 ημέρες, καθώς και είσοδο προσφύγων για 120 ημέρες.

Το διάταγμα προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια όλου του κόσμου, έχει επικριθεί σφοδρότατα από τους Δημοκρατικούς, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και από δυτικές χώρες, ενώ δεκάδες ήταν οι διαδηλώσεις ενάντιά του.

Στο μεταξύ, τεχνολογικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ ετοιμάζονται να προσφύγουν ομαδικά στη Δικαιοσύνη κατά του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Κατά την ίδια πηγή, διοργανώνεται συνάντηση εκπροσώπων άνω των 20 εταιρειών, προκειμένου να εξεταστούν οι επιλογές που έχουν για να αμφισβητήσουν νομικά το διάταγμα, καθώς στον τεχνολογικό τομέα απασχολούνται χιλιάδες μετανάστες και υπήκοοι ξένων χωρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται να παραστούν στη εν λόγω συνάντηση είναι η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, η Netflix, η Airbnb και το Twitter, ενώ έχουν κληθεί και εταιρείες όπως η Adobe Systems, η Dropbox, η Etsy, η Yelp, η Mozilla, η Pinterest, το Reddit, η Salesforce, η SpaceX και η Zynga.