Skip to main content

ΗΠΑ: Πιθανή η νέα προσφυγή υπέρ του αντιμεταναστευτικού διατάγματος

Το διάταγμα Τραμπ που υπογράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών έξι μουσουλμανικών χωρών.

Νέα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προανήγγειλε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, με στόχο την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι ήδη ένας Αμερικανός δικαστής αποφάσισε υπέρ του δικαιώματος της πολιτείας της Χαβάης να εξαιρέσει τους παππούδες, αλλά κι άλλους συγγενείς από την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, που εφαρμόζεται στους πολίτες έξι χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία, αλλά και τους πρόσφυγες.

Ο Σέσιονς στη σχετική του ανακοίνωση σημειώνει ότι ένα «τοπικό δικαστήριο με ανάρμοστο τρόπο υποκατέστησε με τις πολιτικές του προτιμήσεις αποφάσεις της κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφαλείας σε μια περίοδο σοβαρότατων απειλών, αψηφώντας τόσο το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας όσο και τις οδηγίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι εννέα ανώτατοι δικαστές «χρειάστηκε ήδη να διορθώσουν αυτό το τοπικό δικαστήριο μία φορά, και παρά τη θέλησή μας θα επιστρέψουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο» ώστε να αποκατασταθούν «οι κανόνες του δικαίου και το δικαίωμα της κυβέρνησης να προστατεύει το έθνος», προσθέτει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την 30ή Ιουνίου την εφαρμογή εν μέρει του διατάγματος Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιμεταναστευτικό διάταγμα υπογράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών έξι μουσουλμανικών χωρών (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη) για 90 ημέρες καθώς και των προσφύγων από όλο τον κόσμο για 120 ημέρες, εξαιρουμένων μόνο όσων μπορούν να αποδείξουν «μια αυθεντική σχέση με κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στις ΗΠΑ».