Skip to main content

ΗΠΑ: Παρατείνουν το εμπάργκο κατά της Κούβας

Εφαρμογή του νόμου «για το εμπόριο με τον εχθρό» και για το 2010, ανακοίνωσε ο Λευκός οίκος. Ο νόμος αυτός αφορά μόνο την Κούβα και απαγορεύει κάθε εμπορική συναλλαγή με την Αβάνα.
 Εφαρμογή του νόμου «για το εμπόριο με τον εχθρό» και για το 2010, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο νόμος αυτός αφορά μόνο την Κούβα και απαγορεύει κάθε εμπορική συναλλαγή με την Αβάνα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρέτεινε για ένα ακόμη χρόνο τον νόμο  που απαγορεύει  συναλλαγές  με τις χώρες που θεωρούνται απειλή για τις ΗΠΑ.

« Η επέκταση αυτού του μέτρου εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον», αναφέρεται στο σύντομο κείμενο που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 Ο νόμος αφορούσε επίσης τη Βόρεια Κορέα μέχρι πριν από έναν χρόνο, οπότε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξαίρεσε το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, έναντι της δέσμευσης της χώρας να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το εμπάργκο κατά της Κούβας, το οποίο επιβλήθηκε το 1963, ενισχύθηκε το 1992 και στη συνέχεια το 1996 και αμβλύνθηκε από το 2000, οπότε και επιτράπηκε η πώληση αγροτικών προϊόντων και φαρμάκων.

 Ο Μπαράκ Ομπάμα τροποποίησε στις 13 Απριλίου τις κυρώσεις, επιτρέποντας τα ταξίδια των Αμερικανο-κουβανών προς το νησί, ορισμένες αποστολές και το εμπόριο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.