Skip to main content

ΗΠΑ: Όχι του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης στη Google

Να μην επικυρώσει το συμβιβασμό συγγραφέων και εταιρίας, γιατί παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, ζήτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το αρμόδιο δικαστήριο.
Να μην επικυρώσει το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η εταιρεία Google με τις ενώσεις συγγραφέων και εκδοτών, διότι παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας μονοπωλίου,  ζήτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ  από το αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο.

Ύστερα από αγωγή που είχε καταθέσει το 2005 η ένωση Αμερικανών Συγγραφέων και ο Σύνδεσμος Αμερικανών Εκδοτών, τα δύο μέρη κατέληξαν πέρσι σε συμφωνία αποζημίωσης ύψους 125 εκατ. δολαρίων, η οποία θεωρείται ότι ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στη Google να αυξήσει δραματικά τη διαθεσιμότητα βιβλίων σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο.

Επικριτές και ανταγωνιστές ωστόσο, όπως για παράδειγμα η Amazon και η Yahoo, θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή ουσιαστικά, θα καταστήσει τη Google μονοπώλιο στον εκδοτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συγγραφείς και οι εκδότες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Google για την ανάπτυξη του προγράμματος BookSearch, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πρόσβαση σε βιβλία εκτός κυκλοφορίας, εξεύρεση νέων τρόπων για νόμιμη ηλεκτρονική αγορά βιβλίων, καθιέρωση παροχής ελεύθερης ηλεκτρονικής πρόσβασης σε βιβλία,  από συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε αμερικανικές δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ωστόσο απεφάνθη, ότι το αρμόδιο δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία και ότι τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τη δυνατότητα διάθεσης των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιχειρεί να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μόνο από το νομοθετικό σώμα.