Skip to main content

ΗΠΑ: Οργή Ομπάμα κατά Πούτιν - Αντίποινα για τους χάκερ

Είναι σαφές ότι εάν μία ξένη κυβέρνηση, προσπαθεί να πλήξει την ακεραιότητα των εκλογών μας, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε, τόνισε ο Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα αντιποίνων για τις ενέργειες αυτές, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα λίγες εβδομάδες πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα δώσει απόψε στις 21.15 ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του στη Χαβάη, θα δεχθεί ερωτήσεις για την επιχείρηση κυβερνοπειρατείας που είναι πιθανόν να επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών οι οποίες έφεραν αντιμέτωπους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν χωρίς να αντιδράσουν, ανακοίνωσε ήδη ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR (National Public Radio), η οποία θα μεταδοθεί σήμερα και αποσπάσματά της έχουν δοθεί από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα:

«Είναι σαφές ότι εάν μία ξένη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, προσπαθεί να πλήξει την ακεραιότητα των εκλογών μας, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε», δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Και θα το κάνουμε αυτό τη στιγμή που εμείς θα αποφασίσουμε», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ορισμένες από αυτές τις πράξεις αντιποίνων θα είναι σαφείς και δημόσιες, ενώ άλλες ίσως να μην είναι έτσι».

Αν και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρεται στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη αυτή, ένας από τους συμβούλους του, ο Μπεν Ρόουντς, το έκανε χθες στο δίκτυο MSNBC:
 
«Δεν πιστεύω ότι γεγονότα με τόσο σημαντικές επιπτώσεις συμβαίνουν στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης χωρίς να το γνωρίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιον... εν τέλει, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης».

Ερευνες στο Κονγκρέσο

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε και πάλι να εννοηθεί χθες ότι ο Λευκός Οίκος παίρνει κομματική θέση κατηγορώντας τη Ρωσία ως αυτουργό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της αντιπάλου του.

«Εάν η Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, έκανε πειρατεία, για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος περίμενε τόσο πολύ για να αντιδράσει; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν παρά μετά την ήττα της Χίλαρι;», έγραψε στο Twitter.

«Ηταν έναν μήνα πριν από τις εκλογές, τίποτε από αυτά δεν ήταν μυστικό», δήλωσε εδώ και λίγες ημέρες σε συνέντευξή του ο Μπαράκ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατηγόρησαν τη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου, έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Στη Ρωσία, «δεν υπάρχει παρά ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, ο Πούτιν», δήλωσε ο Ανταμ Σιφ, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει όλο και περισσότερο απομονωμένος στην επιμονή του να προστατεύσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έναν άνθρωπο του οποίου τις αρετές ως ηγέτη επαινεί συχνά και με τον οποίο επιδιώκει να αναθερμάνει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.

Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ απορρίπτει με τέτοιον τρόπο τα συμπεράσματα των ερευνών των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, της CIA και του FBI.

Ερχεται έτσι σε σύγκρουση με το ίδιο του το κόμμα, την ώρα που το αντιρωσικό στοιχείο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πιο θαλερό από ποτέ.

Αλλωστε, οι Ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου αρχίζουν σειρά ερευνών για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Για τον πρώην αρχηγό της CIA Μίακλ Χέιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «η μοναδική προσωπικότητα των ΗΠΑ που δεν έχει ακόμη παραδεχθεί ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μία μεγάλη παράνονμη εκστρατεία επιρροής κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στις αρχές του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Ομπάμα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε επιχειρήσεις πειρατείας κατά αμερικανικών πολιτικών οργανισμών -για την ακρίβεια κατά του Δημοκρατικού Κόμματος και του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον- με στόχο τον επηρεασμό της αμερικανικής εκλογικής διαδικασίας.

Από τότε, η διεύθυνση των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών είχε ]σχολιάσει ότι «μόνο υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι» θα μπορούσαν να έχουν εγκρίνει αυτές τις δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, έκθεση της CIA διέρρευσε στον Τύπο, κατηγορώντας αυτή τη φορά τη ρωσική ηγεσία ότι ενήργησε για να επιτύχει την εκλογή του Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

Η Μόσχα έχει απορρίψει με κατηγορηματικότητα τις κατηγορίες ως «παραλογισμού