Skip to main content

ΗΠΑ: Νέα επίθεση Τραμπ για τις έρευνες σε βάρος του

«Έχω τεθεί υπό έρευνα επειδή απέλυσα τον διευθυντή του FBI, από τον άνθρωπο που μου είπε να τον απολύσω», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος

Υπό έρευνα για την καταγγελθείσα ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, γνωστοποίησε σήμερα ότι έχει τεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, εξαπολύοντας νέες επιθέσεις για τις σχετικές έρευνες.

«Έχω τεθεί υπό έρευνα επειδή απέλυσα τον διευθυντή του FBI, από τον άνθρωπο που μου είπε να απολύσω τον διευθυντή του FBI! Κυνήγι μαγισσών», τόνισε σε ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν προσδιόρισε σε ποιον αναφερόταν, αλλά φέρεται να εννοούσε τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος διόρισε στις 17 Μαΐου τον Ρόμπερτ Μιούλερ ειδικό ανακριτή για την έρευνα για την ρωσική ανάμειξη. Ο Ρόζενσταϊν, ήταν ο συντάκτης επιστολής που έστειλε τον Μάιο στον Τραμπ επικρίνοντας τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Προηγήθηκε μια νέα σειρά οργισμένων tweet του Αμερικανού προέδρου για τις έρευνες που διεξάγονται για την πιθανή συμπαιγνία στελεχών της προεκλογικής του ομάδας με την Ρωσία κατά τις εκλογές του 2016.

«Μετά από επτά μήνες ερευνών και καταθέσεων σε επιτροπές αναφορικά με την ‘συμπαιγνία με τους Ρώσους’, κανείς δεν έχει κατορθώσει να εμφανίσει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο. Θλίβερό!» ανέφερε σε tweet του.

Σε χθεσινές του αναρτήσεις, ο μεγιστάνας, χαρακτήρισε «ψεύτικη ιστορία» το δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο ο ανακρικής Μιούλερ διερευνά το ενδεχόμενο παρεμπόδισης της δικαιοσύνης από τον Τραμπ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, το γραφείο του Μιούλερ έδωσε εντολή σε στελέχη της ομάδας του προέδρου που είχε επιφορτιστεί με την μετάβαση της εξουσίας να διαφυλάξουν οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με την Ρωσία ή την Ουκρανία, ζητώντας παράλληλα συγκεριμένες πληροφορίες για πέντε πρώην στελέχη της ομάδας Τραμπ.

Η υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης αρχίζει πλέον να επηρεάζει τον στενό κύκλο του προέδρου. Ερευνητές του FBI επικεντρώνουν πλέον την έρευνά τους στις οικονομικές υποθέσεις και σχέσεις του γαμπρού και συμβούλου του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, σύμφωνα με τους New York Times.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο του, προσέλαβε δικηγόρο για να τον βοηθήσει σε ενδεχόμενες ερωτήσεις των ερευνητικών αρχών για το ζήτημα της πιθανής συνεργασίας με ρώσους αξιωματούχους.