Skip to main content

ΗΠΑ: Χαμηλότερα ο αναθεωρημένος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ενισχύεται η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται στο τέλος του 2023

Με πιο γοργό ρυθμό υποχώρησαν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις αναθεώρηση των στοιχειών που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ)  διαμορφώθηκε επικαιροποιημένος σε 0,2%, χαμηλότερα από το αρχικά αναφερόμενο 0,3%.

Αν και η μεταβολή είναι μέτρια ενισχύει την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται στο τέλος του 2023, δίνοντας περισσότερα περιθώρια στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Οι αναθεωρήσεις είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, αλλά φέτος οι επενδυτές επικεντρώθηκαν καθώς οι επικαιροποιήσεις του 2022 έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από τις αρχικές μετρήσεις. Η αντίδραση στην αγορά ομολόγων ήταν άμεση, με τις αποδόσεις των τίτλων να ανεβαίνουν.

Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ, ειδικότερα, είχε επιστήσει την προσοχή στις αναθεωρήσεις του 2022, προκαλώντας την προσοχή της αγοράς.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,3% για τον μήνα, όπως είχε αρχικά αναφερθεί. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στις βασικές μετρήσεις, καθώς παρέχουν καλύτερη ένδειξη των μακροπρόθεσμων κινήσεων του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την αναθεώρηση ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή επιταχύνθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,7% το τέταρτο τρίμηνο, μειωμένος κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα από τα αρχικά στοιχεία, σύμφωνα με τον Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγο της Pantheon Macroeconomics.

«Δεδομένου ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed προφανώς ανησυχούσαν για μια επανάληψη του περασμένου έτους -όταν η αναθεώρηση ώθησε προς τα πάνω τις μηνιαίες μεταβολές των βασικών τιμών τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους- η έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής μεταβολής φέτος, στο περιθώριο τουλάχιστον, υποστηρίζει τη μείωση των επιτοκίων τον Μάιο»  εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Paul Ashworth.

Η Fed δίνει προτεραιότητα στον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών ( PCE) ως κύριο δείκτη πληθωρισμού. Η διαφορά μεταξύ των δύο μετρητών είναι ουσιαστικά ότι ο ΔΤΚ αντανακλά το κόστος των ειδών, ενώ ο PCE προσαρμόζεται σε αυτό που αγοράζουν πραγματικά οι καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στη συμπεριφορά όταν οι τιμές αυξάνονται και μειώνονται.

Η τιμολόγηση στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων μεταβλήθηκε ελάχιστα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Οι έμποροι εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, στη συνέχεια θα προβεί σε μείωση τον Μάιο, για να ακολουθήσουν άλλες τέσσερις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της CME Group.