Skip to main content

ΗΠΑ: Δύο νεκροί έξω από έκθεση με σκίτσα του Μωάμεθ

Προσκεκλημένος στην εκδήλωση ήταν ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Χέερτ Βίλντερς. Δύο άτομα επιτέθηκαν με όπλα στους άνδρες της ασφαλείας.

Δύο άνδρες, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έφεραν εκρηκτικά, σκοτώθηκαν, έξω από χώρο τέχνης στο Ντάλας όπου φιλοξενείτο έκθεση σκίτσων του Μωάμεθ. Η ταυτότητά τους δεν είναι ακόμη διαπιστωμένη.

Την εκδήλωση οργάνωσε η American Freedom Defense Initiative με καλεσμένο τον Ολλανδό ακροδεξιό ηγέτη Χέερτ Βίλντερς.

Ο ίδιος ο Βίλντερς αναφέρθηκε στο επεισόδιο μέσω Twitter: «Πυρά στο Γκάρλαντ, στην έκθεση των σκίτσων του Μωάμεθ για την ελευθερία της έκφρασης. Είχα μόλις φύγει από το κτίριο μετά την ομιλία μου.»

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ, η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα). Οι δύο ένοπλοι οδήγησαν το αυτοκίνητό τους μπροστά στο κτίριο που γινόταν η εκδήλωση, την ώρα που τελείωνε, και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον ενός άνδρα της ασφαλείας.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί που ήταν στο χώρο αντάλλαξαν πυρά με τους ενόπλους, σκοτώντας και τους δύο. Ο υπάλληλος που είχε γίνει αρχικά στόχος τραυματίστηκε στο πόδι και δεν διατρέχει κίνδυνο. Την ώρα του περιστατικού, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην εκδήλωση βρίσκονταν ακόμη μέσα στο κτίριο.

Η αστυνομία του Γκάρλαντ ανέφερε ότι ερευνά προληπτικά το όχημα των δύο υπόπτων για ενδεχόμενη ύπαρξη εκρηκτικών. Η αστυνομία διευκρίνισε πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη η ταυτότητά τους, ούτε εάν έχουν σχέση με τζιχαντιστικές ομάδες.

Σύμφωνα με τοπικό blog το οποίο παρακολουθεί τις ραδιοεπικοινωνίες της αστυνομίας, ένας ύποπτος εντοπίστηκε μέσα σε ένα κατάστημα κρατώντας χειροβομβίδα στο χέρι, ενώ ένα εμπορικό κέντρο σε κοντινή απόσταση εκκενώθηκε.