Skip to main content

ΗΠΑ: Αντίθεση στη συμφωνία κλιματικής αλλαγής

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το σχέδιο της συμφωνίας κατά της κλιματικής αλλαγής που παρουσιάστηκε σήμερα στην Κοπεγχάγη για το κρίσιμο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών ρυπογόνων αερίων από τ
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το σχέδιο της συμφωνίας κατά της κλιματικής αλλαγής που παρουσιάστηκε σήμερα στην Κοπεγχάγη για το κρίσιμο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών ρυπογόνων αερίων από τις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα, Τοντ Στερν.

«Από πολλές απόψεις το κείμενο είναι εποικοδομητικό, αλλά οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι το μέρος που αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως μία βάση διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο κ. Στερν, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

«Αυτό το κείμενο ορίζει ότι οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να δεσμευθούν για τη μείωση και ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε ο Τοντ Στερν, δίνοντας έμφαση στη διαφορά μεταξύ των λέξεων «πρέπει» και «θα μπορούσαν».

«Είναι ένα σημείο τεχνικό αλλά σημαντικό. Δε μπορούμε να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση σε αυτή τη βάση. Αν μιλάμε για την ανάγκη περιορισμού της υπερθέρμανσης κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα βιομηχανικά επίπεδα, δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά, όταν οι κυριότερες αναπτυσσόμενες χώρες δεν ετοιμάζονται να παίξουν ένα ουσιαστικό ρόλο», σημείωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα.

Ακόμη, ο κ. Στερν δήλωσε ότι η συμφωνία στη Κοπεγχάγη «εκκρεμεί».