Skip to main content

Υπ. Ναυτιλίας: Δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση πλέον στη Σαλαμίνα

Σύμφωνα με το υπουργείο στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση ενώ η κατάσταση σε Γλυφάδα και Ελληνικό παρουσιάζεται βελτιωμένη.

Την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έκανε σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας

Σύμφωνα με το υπουργείο στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση ενώ η κατάσταση σε Γλυφάδα και Ελληνικό παρουσιάζεται βελτιωμένη.

Αναλυτικά το υπουργείο αναφέρει:

Μετά την αποψινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, συνεχίστηκε ο εντατικός καθαρισμός των ακτών από 122 άτομα προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών με τέσσερα πλυστικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν έλεγχοι από σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στις ανατολικές και νότιες ακτές της νήσου.

Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση "ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ", πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο πέντε ατόμων της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Επιχείρησαν συνολικά 24 άτομα της αναδόχου εταιρείας με πιεστικό μηχάνημα. Επίσης, 28 άτομα ιδιωτικής εταιρείας πραγματοποίησαν εργασίες καθαρισμού των ακτών στο Α' και Β' Αλίπεδο Αλίμου με πιεστικό μηχάνημα, ενώ σημειώνεται ότι οι αντιρρυπαντικές εργασίες έχουν επεκταθεί κατά μήκος της εν λόγω ακτογραμμής.

Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη. Επιχείρησε συνεργείο συνολικά ]46 ατόμων της αναδόχου εταιρείας με τρία πιεστικά μηχανήματα και βυτιοφόρο όχημα.

Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησε συνεργείο συνολικά 27 ατόμων με πιεστικό μηχάνημα.

Στην εγκατάσταση "Αστέρας Γλυφάδας" η κατάσταση παρουσιάζει καθημερινή βελτίωση. Επιχείρησε συνεργείο 23 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες από έξι πλυστικά μηχανήματα, δύο βυτιοφόρα οχήματα και δύο αντλίες, η μία εκ των οποίων ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό. Σημειώνεται ότι διενεργήθηκε παράλληλα έλεγχος του βυθού της εν λόγω περιοχής από δύτες, ο οποίος και θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια των εργασιών αντιρρύπανσης. Αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της αναδόχου εταιρείας συνέχισαν να επιχειρούν προς έλεγχο της περιοχής.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "ΑΣΤΕΡΑΣ" Βουλιαγμένης, συνεχίστηκαν σταθερά οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από έξι άτομα της αναδόχου εταιρείας.

Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος συνεχίζουν εντατικά και σε καθημερινή βάση την προσπάθεια αντιρρύπανσης.
Γνωρίζεται, επίσης, ότι συνεχίζουν να επιχειρούν πέντε σκάφη αντιρρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, δύο  περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έξι ιδιωτικά αντιρρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι, οι εργασίες αντιρρύπανσης θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση και την επαναφόρα του θαλασσίου περιβάλλοντος στην πρότερή του κατάσταση, ενώ αύριο αναμένονται δύτες στην περιοχή του όρμου Σεληνίων ν. Σαλαμίνας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εργασίες αντιρρύπανσης και επιθεώρηση του βυθού με υποβρύχια μέσα, οι οποίοι και θα επιχειρούν καθόλη τη διάρκεια των εργασιών αντιρρύπανσης σε όποια θαλάσσια περιοχή απαιτηθεί.

Επιπροσθέτως γνωρίζεται ότι, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και της εταιρείας που έχει αναλάβει τις εργασίες αντιρρύπανσης, συμφωνήθηκε να συμμετάσχει και να συμβάλλει στις εν λόγω εργασίες η Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα προκειμένου, μέσω συντονισμένων δράσεων και χρήση νέων τεχνικών, να επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι με βάση την ενημέρωση από τον Πλοίαρχο του δεξαμενοπλοίου "ΣΥΡΟΣ" που πραγματοποιεί την απάντληση του φορτίου από το βυθισμένο "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ", έχουν συνολικά απαντληθεί μέχρι στιγμής περίπου οκτακόσια ογδόντα επτά κυβικά μέτρα (887m3) φορτίου.