Skip to main content

Υπ. Γεωργίας ΗΠΑ: Αποφεύγετε τη φράση «κλιματική αλλαγή»

Ο εργαζόμενοι ενημερώθηκαν να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο «κλιματική αλλαγή» και να επιλέγουν αντ’ αυτού τις «ακραίες καιρικές συνθήκες»

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ καλεί υπαλλήλους δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών να αποφεύγουν τη χρήση του όρου «κλιματική αλλαγή», καθώς θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος όρους δημιουργεί αδικαιολόγητο «προβληματισμό» στους πολίτες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστός για τις απόψεις του περί ανυπαρξίας ή έστω μειωμένης σημασίας του φαινομένου που πολλοί επιστήμονες περιγράφουν ως κλιματική αλλαγή, σχετιζόμενη με την ανθρώπινη παραγωγική και ευρύτερη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που περιήλθαν στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας Guardian από τμήμα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν τον Φεβρουάριο να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο «κλιματική αλλαγή» και να επιλέγουν αντ’ αυτού τις «ακραίες καιρικές συνθήκες».    

Η Guardian ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι η Μπιάνκα Μέμπιους-Κλουν, επικεφαλής του τμήματος υγείας του εδάφους, απέστειλε στους εργαζομένους στην υπηρεσία προστασίας φυσικών πόρων (NRCS) μια λίστα με τους όρους που θα πρέπει να αποφεύγονται και τι να χρησιμοποιούν αντ’ αυτών. Η υπηρεσία υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται λέξεις και φράσεις που συνδέονται με το κλίμα. Εκτός από την «κλιματική αλλαγή», στη μαύρη λίστα βρίσκεται η «προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» που αντικαθίσταται με την «ανθετικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες».

Αξιωματούχος της NRCS ενημερώθηκε ότι ο λόγος για τις σχετικές αλλαγές είναι να υπάρξει απόσταση από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίες δεν ισχύουν πλέον υπό την πρόεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχει γίνει σαφές ότι μια από τις προτεραιότητες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτές της νέας κυβέρνησης. Δηλαδή, αυτή η προτεραιότητα είναι η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Τζίμι Μπράμπλετ, αναπληρωτής επικεφαλής για τα προγράμματα της NRCS σε email στις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Guardian.

«Παρακαλώ, μιλήστε με το προσωπικό σας και ενημερώστε τους για αυτή την αλλαγή οπτικής εντός του εκτελεστικού τομέα», πρόσθεσε ο Τζ. Μπράμπλετ σε e-mail το οποίο έστειλε σε εργαζομένους, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία του Ντ. Τραμπ. Ο αξιωματούχος προέτρεψε σε «σύνεση» κατά τη συζήτηση για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες του οργανισμού σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των αερίων στην ποιότητα του αέρα «μέχρι νεοτέρας».

Η έμμεση λογοκρισία και οι οδηγίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν πριν από σχεδόν μισόν χρόνο, αλλά μόλις πρόσφατα ήρθαν στο φως, δεν έφεραν μόνο σε αμηχανία τους εργαζομένους, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκάλεσαν τη δυσαρέσκειά τους.